ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Алкохолът причинява седем вида рак

Алкохолът причинява седем вида рак

Алкохол
Загряващи пластири при болки и травми
Препоръчано за теб:
Загряващи пластири при болки и травми
20.00 лв.
Виж ››

Има сериозна връзка между честата употреба на алкохол и появата на седем вида рак, категорично е ново проучване. Въпреки резултатите от изследването учените все още не са напълно сигурни какви са точните биологични причини, поради които спиртните напитки водят до опасното заболяване.

Според водещия на научния екип, провел изследването – д-р Джени Конър от Университета на Отаго в Нова Зеландия, алкохолът е виновен за приблизително шест милиона смъртни случая от онкологични заболявания през 2015 година. Според него най-висок е рискът при хората, които често употребяват алкохолни напитки, но опасност съществува и при тези, които не пият редовно. Данните сочат, че алкохолът причинява рак на устата и гърлото, ларинкса, хранопровода, черния дроб, дебелото черво и гърдите.

Има убедителни доказателства, че алкохолът причинява седем вида рак, а вероятно и много повече. За потвърждение могат да послужат специфичните биологични механизми, чрез които алкохолът увеличава честотата на всеки вид рак. Според мен и моя екип не е необходимо да се правят други изследвания, за да стане ясно, че алкохолът е причина, казва д-р Конър.

Според учения с оглед на новите данни няма доказателства, че съществуват безопасни нива алкохол, които може да консумираме. Конър дори е на мнение, че ползите за сърцето от пиенето на червено вино например са много по-малки от вредите, които организмът може да понесе.

В началото на януари медицински служители в Обединеното кралство излязоха с официална позиция, че не съществува безопасно ниво за консумация на алкохол.

Почти крайното твърдение бе изнесено в обществото, след като служителите се запознаха подробно с доклада от изследването на д-р Конър.

Въпреки това при условие, че алкохолът е неизменна част от британската култура, чиновниците в английското Здравно министерство препоръчаха с цел намаляване на риска от рак да се консумират максимум 14 единици алкохол седмично, което е спад от предходните 21 единици.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest