ezine.bg»Статии»Семейство»Отглеждане на детето»Безценни съвети как да възпитате щастливо дете

Безценни съвети как да възпитате щастливо дете

Безценни съвети как да възпитате щастливо дете
Презареждаща се електрическа отвертка с 33 части
Качество без компромис:
Презареждаща се електрическа отвертка с 33 части
59.00 лв.
Виж ››

Когото и да попитате какво желае най-много за детето си, ще ви отговори: Искам то да е щастливо. В интерес на истината това желаем всички и за себе си.

Щастието обаче е и въпрос на манталитет и възпитание, за да можем да го оценим и да му се насладим. Както знаем, възпитанието е една от най-трудните работи в света. Без да ви налагаме мнение, представяме ви няколко безценни съвета, които биха ви помогнали да възпитате щастливо дете.

Акцент върху доброто

Възпитавайте децата си с положителни примери. Не акцентирайте върху това какво е лошото, страшното и опасното, а върху ползите от доброто. Децата, които са възпитавани с акцент колко е лошо асоциалното държане, стават по-емоционално нестабилни, представят се по-зле в училище и са по-склонни да се обърнат към наркотици и алкохол.

Телевизията прави децата нещастни

Имате нужда от малко почивка? Най-лесно е да оставите децата сами пред телевизора или компютъра. Гледането на телевизия обаче прави децата по-нещастни. В действителност децата са заплашени да развият симптоми на депресия с 8% за всеки допълнителен час, в който гледат телевизия сами.

Похвалете усилията, а не способността

Безценни съвети как да възпитате щастливо дете

Един от най-важните уроци, който трябва да знаят родителите, е, че те трябва да се научат да хвалят децата си за усилията, които полагат, а не за способностите им. Възхваляването на способностите или интелигентността на децата ги кара впоследствие по-трудно да преживяват неуспехите. Освен това децата, които биват хвалени за усилията си, са по-склонни да избират по-трудни задачи, защото те не са толкова уплашени от отхвърляне, ако не успеят.

Учене през целия живот, но с мярка

В днешно време децата са претрупани от уроци в училище, след това ходят на всякакви курсове и допълнителни занимания. Оставете ги да си поживеят малко и да се насладят на детството си. Докато хлапетата са навън с приятели и прекарват времето си в игри, те развиват социалните си умения, креативността си и емоционалната си сила.

Не прекалявайте с академичната интелигентност

Искате детето ви да знае всичко? Това е добре, но не прекалявайте. Казвайте фактите, които искате то да знае, но не обръщайте внимание само на академичната интелигентност, а и на емоционалната. Важно е хлапетата да могат да разбират своите емоции. За за им предадете този изключително важен урок, на първо време трябва да сте съпричастни, да ги научите какво е емоция и защо я изпитват.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest