Ezine.bg»Статии»Здраве»Стволовите клетки атакуват над 70 болести

Стволовите клетки атакуват над 70 болести

Стволовите клетки атакуват над 70 болести

С помощта на стволови клетки могат да се третиран над 70 болести.

Цифрата обявиха проф. Колин Макгъкин и д-р Нико Фораз на своя презентация в София за новостите в областта на стволово-клетъчните технологии.

Стволовите клетки атакуват над 70 болести

Стволовите клетки са резервните ни части, те дават началото на всички тъкани и органи в нашия организъм. При необходимост те могат да се превърнат във всякакъв вид клетка от нашето тяло - в клетки на сърцето, черния дроб, гръбначния мозък, зъби или костите.

През 1970 година се установи, че пъпната връв на новороденото е богата на стволови клетки, които служат за лечение на десетки видове злокачествени и генетични заболявания на кръвта.

Проф. Макгъкин е научен директор на най-голямата в Европа компания за съхранение на стволови клетки Cryo-Save. А д-р Фораз е директор на представителството на Cryo-Save във Франция, Двамата учени са представители на Университета в Лион, Франция.

Те обясниха, че от стволови клетки са създали чернодробни клетки и панкреатични клетки, които отговарят за произвеждането на инсулин.

Учените разясниха, че с помощта на стволовите клетки може да се възстановяват болни от левкимия, церебрална парализа и редица други заболявания.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest