Ezine.bg»Статии»Здраве»Народна Медицина»Какво лекува успешно подбелът

Какво лекува успешно подбелът

Сироп от подбел

Със застудяването на времето простудните състояния зачестяват и започваме все по-често да се оплакваме от това, че ни боли гърлото, имаме хрема или дразнеща кашлица, от която не можем да се отървем. И веднага започваме да трупаме на нощното си шкафче различни сиропи, капки за нос и таблетки за гърлобол.

Преди да се насочите обаче към аптеката, можете да пробвате облекчаването на симптомите с билки. Те невинаги действат веднага, но пък са изцяло 100 % натурален продукт, който за разлика от почти всички медикаменти не натоварва черния дроб.

Малко позната на повечето от нас вероятно е билката подбел, с която сега ще Ви запознаем. Латинското название на подбела е Tussilago и всеки, който има и най-елементарните познания по латински, ще се сети, че тази думичка означава кашлица. Защото от най-дълбока древност се знае, че подбелът е незаменим помощник при лечението на кашлица от различно естество.

Подбелът се среща на много места, но обича влагата. Предпочита да се появява около реките и езерата, край горските пътеки и навсякъде другаде, където е по-влажно. Навремето хората са разпознавали, че настъпва краят на зимата, точно когато се появи подбелът. И веднага са тръгвали да обикалят по поляните и нивите, за да могат да се снабдят с тази ценна билка.

Защото подбелът, макар и позагубил днес своята популярност, крие в себе си изключително голяма целебна сила. Съчетанието от химическите вещества, които се съдържат в него, е уникално. Поради това освен за обикновена кашлица се използва и за лечение на бронхиална астма, всякакви белодробни възпаления, туберкулоза и още редица други заболявания.

За лечение се използват предимно листата на подбела и по-рядко цветовете му. Те имат силно отхрачващо действие и служат като противомикробно средство. От тях се приготвят лековити отвари и чайове, но може да се направи и пресен сок, който да бъде използван вместо капки за нос.

Изсушените листа могат и да се пушат, тъй като при горене димът от тях облекчава ефективно симптомите при задух. Именно този метод на употреба се препоръчва да се прилага при бронхиална астма.

Така че, ако често страдате от кашлица и простудни състояния, веднага се снабдете с тази билка и се уверете, че бабините илачи не са в никакъв случай бабини деветини.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати