ezine.bg»Статии»Любопитно»Психология»Стресираните мъже предпочитат по-пищните жени

Стресираните мъже предпочитат по-пищните жени

Пищна жена

Мъжете, които са изложени на по-високи нива на стрес, предпочитат по-пищни жени за партньорки, твърди ново научно изследване. Така един стресиран средностатистически мъж ще предпочете дама с фигурата на Адел пред някоя с вида на Ариана Гранде, казва още с малко по-шеговит тон проучването.

Експертите смятат, че това е така, защото по-слабите жени изглеждат по-крехки и показват неспособност да се възпроизвеждат. Новото изследване е първото по рода си. То ясно показва, че стресът може да промени възприятието ни за това кой е привлекателен в рамките само на няколко дни.

Изследването е на университета Сейнт Андрюс в Шотландия. Неговата основна цел била да се отчетат промените в предпочитанията на едно лице в зависимост от промените в околната му среда. За целта в него участвали 250 млади мъже на възраст от 18 до 30 години. На всеки един от тях им били показани пет снимки на различни жени. Всеки един от моделите варирал с различна възраст и килограми.

Адел

След като видели серията от снимки, доброволците обсъждали с изследователите впечатленията си от показните дами. Процедурата се повтаряла два пъти седмично в продължение на един месец. Междувременно мъжете преминали 20-дневно интензивно обучение във военен лагер. С течение на дните, в които траел военният лагер, доброволците започнали да намират по-здравите и пищни дами за по-привлекателни, отколкото по-слабите.

Така постепенно учените установили, че по-високите нива на стрес, физическо натоварване, психическо напрежение, болката и всичко останало, което извежда един човек от зоната му на комфорт, могат да променят човешките възприятия. Като доказателство за това послужил и фактът, че част от доброволците, които не участвали във военното обучение, продължили да харесват по-тънките дами и вкусът им въобще не се променил.

Стрес

Такива промени в предпочитанията могат да бъдат полезни, защото позволяват увеличаване на възможностите за партньорство с такива, които са по-пригодни да оцелеят при заболяване или липса на храна, смята водещият изследовател д-р Карлота Бейтс.

Според учения това наше свойство да пренастройваме нашите предпочитания и вкусове е заложено в гените ни и датира от зората на човешката раса. Сега на екипа ѝ предстои изследване как се променят предпочитанията при жените в стресови ситуации.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest