ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Какво причинява студът на здравето

Какво причинява студът на здравето

Пламена M.Пламена M.
Джедай
6k517
Зима
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
60.00 лв.
Виж ››

Ниските температури са изключително опасни за здравето. Проблемът не е само в измръзването и настинките. Той може да донесе инфаркти и депресии.

Медици и специалисти предупреждават, че опасността от падане и счупване на някой крайник не е единствената в студеното време навън. Д-р Десислава Кателиева от Националната кардиологична болница разказва за редица пациенти, постъпили със сериозни здравословни съдови заболявания.

Обезпокоителното е, че сред тях има и такива, които до момента на практика никога не са имали проблеми с кръвно налягане или с някакви съдови заболявания. Младите хора, които търсят лекарска помощ, обикновено се оплакват от леко завишени стойности на кръвното налягане. Това в масовия случай се обяснява с особености на вегетативната ни нервна система. Медиците предупреждават, че много по-чувствителни към студа са хората с вече прекарани съдови заболявания. Те трябва да са особено внимателни и предпазливи.

Студ

Освен съдови проблеми болниците отчитат ръст на мозъчно-съдовите инциденти. Те са следствие от излагане на минусови температури дълго време. Медиците споделят, че дори риенето на сняг може да се окаже причина за подобно опасно състояние. Д-р Каталиева споделя за случай на мъж, който в продължение на четири часа размразявал колата си в студа. Резултатът - миокарден инфаркт.

В последните дни се наблюдава ръст на оплакванията при хора с тревожни или депресивни състояния. Студът пряко влияе на психическото здраве.

За да не се стига до подобни проблеми, специалистите съветват по-възрастните хора да не излизат навън за дълго. Тези с високо кръвно трябва да прилага антихипертензивната терапия, а когато кръвното се запази високо, да потърсят лекарска помощ.

Сърдечни проблеми

Културата на обличане и пазене на здравето е от особено значение, но при българина за съжаление не е особено развита. Прекалено лекото обличане, както и навличането, не са препоръчителни. Тялото трябва да поддържа нормална температура – нито да е прекалено охладено, нито претоплено.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest