ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Лютите чушки удължават живота

Лютите чушки удължават живота

Ядене на люти чушки

Не обичате люто? Време е да преосмислите това свое предпочитание. Ново изследване казва, че то може да ви помогне да живеете по-дълго. Учените от Вермонсткия университет в САЩ доказаха, че при хората, които ядат редовно люти чушки, има 13% по-малка вероятност да умрат от сърдечни заболявания и инсулт.

Не само лютивите зеленчуци са полезни за здравето, а и всички пикантни ястия. Специалитети като къри или мексиканска храна могат да удължат живота, сочат данните. Науката отдавна знае, че от лютивия вкус има полза за различни видове заболявания, но досега изследванията не са разглеждали какво отношение има той към смъртността.

Американските изследователи решили да проучат обаче именно тази зависимост. За целта те наблюдавали хранителните навици на близо 16 хиляди човека в продължение на 23 години.

За този период от участниците в проучването починали 4 946 човека. Анализ на данните показал, че смъртността сред любителите на лютите червени чушки е 21.6 на сто, а при тези, които не обичат пикантните храни, е 33.6 на сто. Разликата е 12 на сто. Корекция спрямо демографските данни, начина на живот и клиничните характеристики направила разликата на 13 на сто.

Пикантни подправки

Данните обаче не посочили защо средностатистическият човек, койте яде люти чушки, живее по-дълго. Анализът установил, че тези хора са по-склонни да бъдат по-млади, женени мъже. Също така профилът на стандартния любител на лютото показвал, че той пие алкохол и яде повече месо, вместо зеленчуци, но пък има по-нисък холестерол. Също така той има по-ниски доходи и е по-малко образован.

Теорията на учените е, че лютото влияе на върху външната повърхност на клетките в човешкото тяло, наречени преходни рецепторни канали. Те са в основата на рецепторите за остри агенти като капсаицин – основния компонент в лютите чушки.

Въз основа на получените данни учените съветват поне веднъж на ден да се консумират пикантни храни, като най-добрият вариант е това да са сурови зеленчуци.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest