ezine.bg»Статии»Семейство»Семейни Отношения»Учени: Първородните деца са по-интелигентни

Учени: Първородните деца са по-интелигентни

семейство с две деца
Диспенсър за напитки Inovagoods - 3.5 литра
Практичен аксесоар за вашия дом:
Диспенсър за напитки Inovagoods - 3.5 литра
79.00 лв.
Виж ››

Нови изследвания показват, че първородните деца са по-интелигентни. Причината се крие в това, че те получават много по-голямо умствено стимулиране в ранните си години за разлика от техните братя и сестри.

Учените от Университета на Единбург, които излязоха с провокативното твърдение, смятат, че потвърждения за тезата им може да се срещне навсякъде. Все пак за допълнителна тежест на изследването си те направили тестове за интелигентност на свои студенти, които имали братя и сестри. Данните показали, че по-възрастните имали и по-високи резултати.

В следващата част на изследването си шотландските учени работили съвместно със свои колеги от университета в Сидни, Австралия. Експертите разгледали показателите на 5000 деца, на които им били давани различни задачи, свързани с четене и писане, в продължение на две години.

Чрез анализ на резултатите от гледна точка на родителското поведение на малките доброволци в изследването учените установили, че първородните деца винаги получават по-висока подкрепа за различните препятствия, пред които ги изправя животът. Това развива в по-голяма степен мисленето им и им дава по-добър старт в живота с опита, който придобиват. Точно и това е причината те да се представят по-добре на тестовете.

семейство

Учените проследили разликата в резултатите от тестовете на деца от 1 до 14-годишна възраст. Оказало се, че тя се увеличава с всяка изминала година от живота. Данните показали, че близо 70% от първородните деца получават по-голяма подкрепа.

Родителите оказват със всяко следващо дете, което имат, по-малко и по-малко мозъчно-стимулираща подкрепа. Те прекарват със следващите си наследници много по-малко време в четене, упражнения и свирене на музика.

Причината за това, разбира се, е ясна. С всяко следващо дете задълженията на възрастните стават все повече и повече. Тяхното време от друга страна прогресивно намалява. Не на последно място, при първото раждане родителите все още не са подготвени и много често самите те не знаят какво правят.

Така те заедно с децата си се учат едни от други и придобиват опит. С всяко следващо дете обаче те вече правят, каквото са научили, без да стимулират мисловната дейност в такава активна степен, както при първородното.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest