ezine.bg»Статии»Здраве»Музиката предизвиква главоболие

Музиката предизвиква главоболие

Нина НордНина Норд
Джедай
2k391
Музиката предизвиква главоболие

Децата, които слушат музика повече от час на ден, страдат по-често от главоболие, отколкото връстниците им. Немски учени изследвали 1025 тийнейджъра на възраст от 13 до 17 години.

Половината от тях се оплаквали от често главоболие и дори от мигрена, а останалата половина не страдала от такива проблеми. Според учените музиката провокира главоболие само тогава, когато детето слуша музика поне час на ден или повече.

Те обаче не установили такава зависимост при говоренето по мобилен телефон, играенете на компютър и гледането на телевизор. Според тях обаче слушането на музика с MP3 може не само да предизвика главоболие, на и да увреди клуха.

Някои плеъри могат да възпроизведат много силен звук, което е пагубно за слуха на децата. Хлапетата обаче не забелязват промяната в слуха си, защото при редовно слушане на силна музика със слушалки слухът се уврежда към 25-та година.

Няма значение видът музика, който се слуша. Детските песнички и хеви метъл звуците влияят по един и същи начин върху ушната мида и водят до мигрена и до хронично главоболие.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest