ezine.bg»Статии»Здраве»Лечение и Процедури»Ботксът може да лекува депресия!

Ботксът може да лекува депресия!

Ботокс
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
Практичен аксесоар за вашия дом:
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
44.00 лв.
Виж ››

Депресията може да бъде осакатяваща, като симптомите варират от трайни чувства на безнадеждност, до физически болки и терзания. Това тежко състояние на психичното здраве, за което се знае твърде малко, може да засегне до един на всеки четирима души в определен момент от живота им.

Според военния доктор Вивиан Куук обаче лечение на депресията има, и то е напълно неочаквано – ботокса. Лекарката е страдала преди години от тежка и изтощаваща депресия. Тя опитала безброй алтернативни терапии и лекарства, преди да реши да изпробва невероятното козметично лечение преди три години.

Въпреки че ботоксът обикновено се свързва с това, че дава младежки вид, може да помогне за облекчаване на психическите състояния, като блокира израженията на лицето, които изпращат сигнали до мозъка и са свързани с ниското настроение, смята медикът.

След като се подложих на терапия с ботокс, открих, че настроението ми се повишава с всеки изминал ден. Проблемите, изходящи от депресивното ми състояние, започнаха да намаляват, съобщава д-р Куук.

Депресия

След началото на лечението ѝ тя участвала в клинично проучване, което трябвало да установи доколко е ефективна терапията с ботокс. Крайните резултати показали, че тя трябва да продължи с разкрасителните инжекции.

Ботоксът основно възпрепятства свиването и отпускането на мускулите и ги успокоява. Точно и затова става по-трудно да се чувстват негативни емоции, споделя водещият на клиничното проучване д-р Ерик Финзи.

На 5 април 2017 г. фармацевтичният гигант Алерган съобщи, че резултатите от клиничното изпитване, оценяващо влиянието на ботокса върху депресията, са достатъчно окуражителни, за да премине този вид козметично лечение към следващия си етап на развитие.

Козметична терапия

Резултатите са повече от окуражителни. Смятаме, че до 5 години ботоксът ще стане основен инструмент за борба с депресията - този изключително сериозен проблем за милиони хора по света, казва още Финзи.

Ботоксът е лекарство, което се инжектира в мускулите, за да блокира нервните сигнали. Освен козметичната медицинската му употреба включва лечение на инконтиненция на пикочния мехур, силно потене, главоболие и мускулна скованост. Учените изследват и потенциала на ботокса при лечение на социална тревожност и биполярно разстройство.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest