ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Фитнес»Фитнес хапче заменя тренировките?

Фитнес хапче заменя тренировките?

Фитнес хапче

Мечтата на всеки мързелив човек с наднормено тегло по света е на път да стане реалност. Наскоро учени от Центъра за съдова биология в Университета Аугуста в Джорджия, САЩ обявиха, че са на една малка стъпка от изобретяването на хапче за упражнения, което може да изгради мускулна маса просто като промени протеина в тялото.

Проучването, проведено с мишки, показва, че потискането на производството на протеина миостатин повишава мускулната маса, здравето на сърцето и бъбреците при гризачите. Новината е невероятна за тези, които се страхуват да пристъпят във фитнес залата.

Учените посочват, че откритието им може да направи революция в лечението на затлъстяването. Изследвания показват, че телата на хората с наднормено тегло произвеждат много повече моистатин, което прави по-трудно усилията от упражненията да станат видими.

Изследователите отгледали две групи мишки – такива, чиито организми могат да произвеждат миостатин, и такива, които не могат. Както и очаквали, гризачите, които не били в състояние да произвеждат миостатин, развили забележимо по-висока мускулна маса. При тях се забелязало добро сърдечно и метаболитно здраве.

При втората група мишки обаче се образувал забележителен слой мазнини, въпреки че били на същия хранителен режим като събратята си от първата група. Още на втория месец от експериментите част от тях започнали да развиват редица характерни за наднорменото тегло заболявания.

Мускулна маса

Целта на нашето изследване ще бъде да създаде хапче, което имитира ефекта от упражненията и защитава от затлъстяване. Лекарството, което инхибира миостатина, може да има и приложения за заболявания, свързани със загуба на мускули като рак, мускулна дистрофия и СПИН, споделя водещият на научния екип професор Джоршуа Браухер. Според него до една година лекарството може да започне да се изпробва и върху хора. Ако данните са добри, фитнес хапчето ще се появи на пазара през 2022 година.

Затлъстяването е свързано с няколко фактора, които увеличават риска от сърдечни заболявания и диабет, включително високо кръвно налягане, висок холестерол, инсулинова резистентност и увреждане на бъбреците. Това прави проблема с наднорменото тегло не толкова естетически и моден, колкото здравословен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest