ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Откриха какво точно причинява екземата

Откриха какво точно причинява екземата

екзема

Медицината е с една крачка по-близо до откриването на лек срещу екземата, след като група учени откриха как дефицитът в естествената бариера на кожата може да предизвика болестното състояние.

Екземата, която причинява суха, червена и сърбяща кожа, засяга едно от пет деца и един на 12 възрастни, според изследвания на общественото здраве сред населението. Тя се лекува с кремове и стероиди, но понастоящем няма дълготраен лек срещу състоянието.

Сега обаче учените от университета в Дънди, Шотландия успяха да докажат, че липсата на кожен протеин, наречен филагрин, причинява наследствено състояние на кожата, свързано с екземата и наречено ихтиоза вулгарис.

Генетични мутации могат да причинят липсата на филагрина, който играе изключително важна роля за защитата на кожата от дразнители. Без него кожата губи защитните си свойства и дори целият организъм може да бъде изложен на риск.

Основната цел на учените в момента е да разберат защо някои хора развиват атопична екзема, при която суха кожа се появява по ръцете, от вътрешната страна на лактите, задната част на коленете, лицето и скалпа при децата.

сърбяща екзема

За пръв път показахме, че загубата на протеина филагрин сама по себе си е достатъчна, за да се променят ключовите протеинови пътища и това да предизвика екземата, казва Ник Рейнолдс, професор по дерматология в Нюкасълския университет. Това изследване засилва значението на дефицита на филагрин, което води до проблеми с бариерата в кожата и предразполага към кожното заболяване, добавя още той.

Изследванията на екипа включват създаването на модел на човешка кожа в лаборатория, която те модифицирали чрез молекулярни техники, за да създадат дефицит на филагрин в бариерата на кожата. На тази основа учените изпробвали редица техники за възпирането на разпространението на екземата.

Според Рейнолдс и неговия екип откритията им биха могли да помогнат да се разработи ефективно лекарство за лечение на кожната болест, вместо, както досега, само да се третират симптомите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest