ezine.bg»Статии»Здраве»Ежедневната вана състарява с 10 години

Ежедневната вана състарява с 10 години

Ежедневната вана състарява с 10 години
Кутия за хапчета с отделения с нож за разрязване
Качество без компромис:
Кутия за хапчета с отделения с нож за разрязване
8.00 лв.
Виж ››

Да, да, знаем колко обожавате вечер, след като се приберете каталясани от умора вкъщи, да се топнете в горещата вана и да прекарате блажен половин час в нея.

Имаме лоша новина! Чешмяна вода, която достига до апартаментите и къщите, е много наситена с хлор. Това, разбира се, се прави с цел децинфекция и е нещо задължително, тъй като хлорът унижощава различните микроби и токсини.

В този ред на мисли, да се чипкате ежедневно в такава вода може да се окаже опасно за здравето ни.

Експерти от Университета на Алабама са доказали, че при взимането на вана повече от 10 минути на ден, само за няколко месеца кожата ви може да се състари с десет години. Когато прекалено дълго време третирате кожата си с хлорирана вода, тя чисто и просто се набръчква.

Американските учените считат, че хлорираната вода може да докара на кожата дерматологично проблеми - екземи и псориазис.

"Ако вече сте направили тази грешка да взимате ежедневно вана с хлорна вода, последствията ще са необратими дори с помощта на кремове или мехлими против стареене. Те няма да върнат младостта и красотата на кожата ви. Дори и след отстраняване на вредните фактори, шансът да се възстанови равновесието, е нищожен", предупреждават учените от Алабама.

Все пак това, което прочетохте, не бива да ви отказва от домашния релакс в банята. В крайна сметка ваните са полезни за здравето, стига да не прекалявате с тях.

Баните във вана подобряват функционалното състояние на органите и системите на организма. Повишават вътреклетъчната обмяна на веществата, което засилва съпротивителните сили на организма.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest