ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Фитнес»Вземате стероиди? Вижте какво ще си причините

Вземате стероиди? Вижте какво ще си причините

Стероиди
Еластични фитнес ленти с дръжки и педали + ръководство
Качество без компромис:
Еластични фитнес ленти с дръжки и педали + ръководство
29.00 лв.
Виж ››

Употребата на стероиди става все по-масова в последните години. Органичните съединения не се използват само от професионалните спортисти, както в близкото минало, а от всеки, който е решил да има релефно тяло възможно най-бързо. Анаболните стероиди се радват на най-голяма популярност, тъй като са мощен фактор при изграждането на мускулна маса.

Разбира се, с увеличаването на тяхната популярност се увеличиха и сигналите, които предупреждават за множеството страничните ефекти, които носят със себе си. В умерени дози вредният ефект от стероидите е минимален, но е редно да се отбележи, че при тях има ефект на натрупване и продължителният им прием също може да доведе до редица проблеми.

Въпреки всичките предупреждения обаче редовно в България се злоупотребява със стероиди и най-вече от хора под 30 години, сочи статистиката. Масова практика в стремежа за постигане на бързи резултати е решилите да ползват химическото съединение да взимат прекалено често и прекалено големи дози.

Най-честите и същевременно най-безвредни странични ефекти от злоупотреба със стероиди са мазната кожа и акнето, което се появява по цялото тяло. Тези отклонения се появяват при всеки втори, който е прибягнал към стероидите. Причина за появата на акнето е завишеното производство на тестостерон.

Друг страничен ефект е общото намаляване на работата на имунната система. Прекаленият прием на стероидите може буквално да я изключи. Това обаче е характерно при редовно взимане на големи количества.

Фитнес тяло

Анаболните стероиди могат да предизвика агресия. Мъжете обикновено са по-агресивни от жените, защото нивата на тестостерона при тях са по-високи. С използването на стероиди (особено андрогени) тестостеронът се увеличава още повече, което може да увеличи агресивните наклонности на човека.

Характерни странични ефекти при двата пола са и високото кръвно налягане, по-бавното съсирване на кръвта, депресия, чести възпаления, косопад, поява на жълтеница, проблеми с черния дроб.

Има странични ефекти, които са характерни само за определен пол. Така мъжете, които ползват стероиди, могат да имат намалено либидо, увеличаване на простата, чести ерекции, смаляване на тестисите и не на последно място, гинекомастия, или с други думи - образуване на млечни желези.

Анаболни стероиди

При жените страничните ефекти се изразяват в загрубяване на гласа, спиране на цикъла, смаляване на гърдите, повишено окосмяване, уголемяване на клитора и огромни рискове за зародиша, ако те имат неблагоразумието да взимат стероиди, когато са бременни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest