Ezine.bg»Статии»Любопитно»Психология»Чувството за вина помага и ни кара да се развиваме

Чувството за вина помага и ни кара да се развиваме

Чувство за вина

Чувството за вина има положителен ефект върху нашето поведение и води до по-добро сътрудничество, разкриват нови изследвания. То мотивира хората да се стремят към поправяне на стореното и ги подтиква към развитие и себеусъвършенстване.

Изследванията сочат, че вината е ключова емоция, която привлича за сътрудничеството, и това помага на хората да управляват по-добре всичко в живота си - от бъркотията вкъщи, през месечните сметки, до израстването в кариерата и дори изменението на климата.

Според авторите на изследването в момента се насърчава съвсем друго поведение между хората. Конкуренцията и съпътстващият я гняв са издигнати на пиедестал. Това обаче руши междуличностните взаимоотношения. Още повече гневът води до отмъщение и разпадане на сътрудничеството.

С последните изследвания, дело на учени от Университета в Нотингам, емоциите, свързани с тревога за другите и за една група, могат да помогнат за поддържането на съвместната работа. Самата цел на проучването е да се установи каква е ролята на емоциите в сътрудничество. В него участвали 200 доброволци, които били разделени на групи и поставени в различни житейски ситуации, за да се види как ще реагират и по какъв начин това ще се отрази на миниатюрните общности.

Успех

Нашето изследване показва, че вместо да бъде напълно негативно, чувството за вина може да бъде положително и да доведе до положително поведение и да подобри сътрудничеството, казва водещият изследовател на проучването – професорът по психология Аня Скататова.

Ако разберем, че вината ни води до сътрудничество, могат да се разработят нови модели на съпреживяване и взаимопомощ за заздравяване на работната среда, вместо досега работещите модели за тиймбилдинг, казва още професорът.

Според нея признаването, че гневът може да навреди на сътрудничеството, а вината го насърчава, може да доведе до по-хармонично общество.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest