ezine.bg»Статии»Семейство»Мама и Бебе»Учени откриха защо плаче бебето

Учени откриха защо плаче бебето

Нина НордНина Норд
Джедай
2k376
Учени откриха защо плаче бебето
Практична и функционална чанта-раница за майки
Препоръчано за теб:
Практична и функционална чанта-раница за майки
58.00 лв.
Виж ››

Японски учени са разработили специална компютърна програма, чиято цел е да разшифрова плача на новородените бебета. Причината за появата на програмата е проблемите, които срещат родителите с новородените.

Те вечно се чудят какво точно иска да каже бебето със своя плач, особено ако вече е нахранено и със сменен памперс, а продължава да плаче. Сега, благодарение на компютърните гении, причината за плача на хлапето ще е ясна.

Досега няма педиатър в света, който да може да обясни защо плаче бебето, освен за да покаже че е гладно. За да разбере родителят, че бебето го боли нещо или просто е недоволно, налучква на принципа на пробата и грешката.

Японските учени са започнали разработката на измервателя на емоции въз основа на изобретение, направено още през седемдесетте години от професор Мицуо Нагамаши. Той е бил декан на Международния университет в Хирошима.

Фундаменталният проблем на разработката на датчик за емоциите на бебето е в това, че малкото дете не е в състояние да потвърди или отрече това, което се опитва да изрази с плач.

Експертите използвали звуков подход за разпознаване на образи, като използвали статистически анализ на честотата на виковете на бебетата и функциите на силата на звуковия спектър.

Така класифицирали различните видове плач. След това свързали различните регистрирани звукови спектъри с емоционалното състояниее на бебето в момента на плача.

Учени откриха защо плаче бебето

Регистрацията на деца с генетични увреждания позволила на учените да изолират виковете от болка от другите викове на новородени. Така те постигнали стопроцентов успех в класификацията на плач от радост и мъка.

Тази система ще бъде внедрена в портативно електронно устройство, което ще помага на родителите и на детегледачките да определи точната причина, поради която бебето плаче.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
56
45
36
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (5)

Изпрати
Валентин
Валентин
25.01.2014 07:29
Доколкото си спомням Японци не бяха ли създалии и котешка каишка с електронно устройство-преводач на котешките "мяукания"?
Ако е възможно едното,защо да не е възможно и другото?

А защо се смеят и защо плачат бебетата,си спомням една
арабска приказка. Пристига при едно бебе скучаещ "Джин" и започва да го дразни:
"Дойдох да взема баща ти!"
А бебето се залива от смях,не че не го е грижа,а защото е трудно доказуемо.:
Но когато скучаещия "Джин" е по-умен от другите,и каже
"Дойдох да взема майка ти!"
Тук работата става сериозна.
А децата не знаят,че това са скучаещи "Джинове"-празнодумци
които се чудят какво да правят и само дърдорят.
2
4
акушерка
акушерка
28.12.2013 09:44
Написаното е абсолютна глупост, защото отдавна е известно ЗАЩО плаче бебето когато не изпитва болка, не е гладно, не е жадно и т.н.
Възрастните разговарят, смеят се, бебето може САМО ДА ПЛАЧЕ. Това е неговият начин да поеме дълбоко дъх и да развива белите си дробове. Всичко друго са глупости.
Стига да не много продължителен и със "захласване", плачът е полезен за бебето и мамитеим:) не бива да се притесняват.
7
5
Митко
Митко
03.10.2013 03:58
Я стига глупости!
2
6
Гинка
Гинка
17.09.2013 08:01
Дай боже и аз да доживея да го видя .... ( моята внучка е на 4.5 год ) ще е хубаво да можеш да разбираш бебето ....УСПЕХ ( жалко че са пак японците ) но се надявам да бъде достъпно и да можем да си го купим :)
3
3
eleonora
eleonora
16.09.2013 12:31
добре че са японците,че иначе сме го закъсали,а за този проект мн е заинтригуващ успех евала !! :)
2
2