ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Марихуаната увеличава риска от високо кръвно

Марихуаната увеличава риска от високо кръвно

марихуана
Загряващи пластири при болки и травми
Препоръчано за теб:
Загряващи пластири при болки и травми
20.00 лв.
Виж ››

Употребата на марихуана значително увеличава риска от ранна смърт, причинена от високо кръвно налягане. С времето колкото по-продължително е използването на лекия наркотик, толкова се покачва и рискът от проблеми със сърцето, сочи нови проучване.

Според новите данни марихуаната е значително по-опасна за здравето от цигарите, въпреки че много кампании в последните години сочат именно обратното. Авторите на изследването смятат, че техните констатации са особено важни предвид легализирането на марихуаната в осем американски щата, включително Аляска, Калифорния и Колорадо.

Не отричаме, че от употребата на марихуана има някои ползи, но нашето изследване иска да установи дали ползите за здравето са повече от потенциалните здравни, социални и икономически рискове за населението, казва авторът на проучването – професор Барбара Янки от Държавния университет в Джорджия, САЩ.

Изследователите анализирали данните от 1 213 души на възраст над 20 години, които са участвали в национално проучване за изследване на здравето и храненето. През периода 2005-2006 г. участниците в проучването попълвали анкета, в която имало въпроси от рода дали някога са използвали марихуана и ако е така, колко големи били, когато започнали.

Събирана била и информация за употребата на цигари. Тези данни били обединени със статистически данни за смъртността от Националния център за здравна статистика на САЩ.

Резултатите показали, че употребяващите марихуана имат 3.42 пъти по-висок риск от смърт, свързана с високото кръвно налягане, отколкото тези, които избягвали лекия наркотик. Този риск нараства с 1.04 пъти за всяка година на употреба на канабис.

марихуана

Марихуаната се оказва по-вредна за здравето на сърцето от тютюна.

Марихуаната стимулира симпатиковата нервна система, което води до увеличаване на сърдечната честота, кръвното налягане и потреблението на кислород, казва професор Янки. Открихме още редица сърдечносъдови рискове, свързани с употребата на марихуана, което отново я прави опасен за хората продукт, добавя още тя.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
50
43
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Анонимен
Анонимен
18.07.2019 11:22
Привет! Изследването е оттеглено от научната литература след критика за няколко методологични грешки. А Барбара Янки не е професор.
1
0