Ezine.bg»Статии»Здраве»Къса пола през зимата = цистит

Къса пола през зимата = цистит

Къса пола през зимата = цистит
Загряващи пластири при болки и травми
Препоръчано за теб:
Загряващи пластири при болки и травми
20.00 лв.
Виж ››

Циститът е възпалително заболяване на лигавицата на пикочния ме­хур. Циститът е доста често срещан при жените.

Много фактори са отговорни за неговото възникване. Като настинка, задържането на урина в пикочния мехур, преумора, запек, катетеризация, дефлорация, бременност, климакс...

Циститът обаче може да бъде и вторичен. Като резултат от друго заболяване - тумори и камъни в мехура, например.

Най-честите симптоми, които ще ви сигнализират за цистит, са често уринирате, неприятна болка при уриниране, наличия на кръв в урината. За съвременната медицина циститът не представлява трудност при диагностицирането. Достатъчно е изследване на урината, в която главният симптом за наличието на възпалителното заболяване е повишеното съдържание на бактерии.

В зависимост от това как протича, циститът може да бъде остър и хроничен. Също инфекциозен, когато е на бактериална, вирусна или гъбична основа. И неинфекциозен — радиационен, лекарствен.

Как протича лечението при цистит? За лечението на хроничен и остър цистит се прилага медикаментозно и физиотерапевтично лечение. Когато обаче е налице предадена по полов път инфекция, лекарят назначава препарати. Най-често антибиотици, химиотерапевтици, спазмолитици и болкоуспокояващи средства.

При остър цистит се прилага течнокашава диета, обилен прием на затоплени течности, топли водни процедури.

След излекуване от цистит, а и за предпазването от него, е нужна висока лична хигиена. Но има и други правила, които не е трудно да спазвате.

Като например, да не сядате върху студената земя, асфалт или тротоар, за да не се получи охлаждане на организма. Късите поли през зимата също могат да бъдат опасни.

Пийте по 1.5 л. течности на ден, предимно минерална вода и натурални сокове. Грижете се за имунитета си. При заседнал начин на живот, не е зле на всеки час да правите упражнения по десетина минути.

По време на месечния цикъл използвайте превръзки, а не тампони.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest