ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Болката в кръста сигнализира за тези болести

Болката в кръста сигнализира за тези болести

Болки в кръста
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp-21%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
44.00 лв.
34.76 лв.
Виж ››

Болката в кръста е често срещан и досаден проблем, с който се сблъскват повечето хора в даден момент от живота си. В тази област от човешкото тяло се съдържат някои жизненоважни органи като бъбреците.

Обикновено болката в областта на талията започва след прекомерно натоварване, след тежък работен ден, повдигане, бутане, дръпване или навеждане. Дори заседяването за продължителни периоди от време понякога причинява болка в кръста. Това се дължи главно на лошата стойка на седене или на стол, който не поддържа гърба по подходящ начин.

Неприятните усещания в талията могат да са причинени и от някакъв проблем с някой от органите, които се намират в областта.

Причина за болката в кръста е претоварването или нараняване. Навеждането, усукването и дори прекаленото стоене прав може да доведе до долните прешлени в гръбначния стълб. При директна травма в областта на талията могат да се наранят органите, намиращи се там, което също причинява силна болка.

Друга причина за болезнени усещания може да е дисковата херния. Това е най-честата причина за болката в кръста. Дисковата херния е болестно състояние на гръбначния стълб, характеризиращо се с разкъсване на външния фиброзен пръстен на междупрешленните дискове. Вследствие на това се получава деформация на по-меката централна част, която навлиза в гръбначномозъчния канал. Така се пристискат структурите, намиращи се в него, а това води до силна болка.

Прекаленото напрежение и тревожно разстройство също могат да причинят болка в областта на талията.

Наднорменото тегло може да окаже допълнителен натиск в долните крайници, включително кръста, причинявайки болка в тази област.

Плътно прилепващи дрехи особено в кръста могат да компресират нервите и да причинят болка.

Сцитика може да е друга причина за болезнени усещания в кръста. Това е медицинско състояние, при което седалищният нерв, който се движи от задната част на бедрото до кръста, е прекомерно натоварен, което води до болка в талията. Състоянието се появява при изместването на диска или на гръбначните дискове, излизащи от нормалното им анатомично положение.

Когато мускулите претърпят принудителни контракции в областта на талията поради някаква причина, това също причинява болка в кръста. Болката, причинена от спазматични мускули, обикновено е краткотрайна. Тя продължава само за няколко минути в сравнение с болката, причинена от други състояния.

Бъбречна дисфункция е причината за най-силната и неприятна болка в кръста. Тя се появява при камъни в бъбреците или спиране на функцията им.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest