Ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Бактерии определят слаби или дебели да сме

Бактерии определят слаби или дебели да сме

Отслабване
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
Качество без компромис:
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
34.00 лв.

Ако в последно време имате зверски апетит, не винете за това никой друг, освен полезните бактерии, които живеят в стомаха ви.

Точна те са отговорни не само за обработването на храната, която приемате, но и за нивото на апетита ви. Заключението е на учени от Университета Емори в САЩ.

Хората, които са с нормално тегло и тези, които са с излишни килограми, имат различен състав и обем на полезната микрофлора в стомасите си, установи изследването на янките.

Когато обаче се променя видът и количеството на полезните бактерии, настъпват и промени в тялото. Променят се показателите на различни функции на тялото, което от своя страна води до появата на високо кръвно, холестерол и инсулин в кръвта.

Хранене

Нарушенията в състава на микрофлората в стомаха води до промяна в обмяната на веществата в целия организъм, а освен това увеличава и апетита, категорични са авторите на изследването.

"Хората пълнеят, защото ядат повече. Но това не е само защото храната е евтина и лесно достъпна. Оказва се, че причина за това е и промяната в баланса на полезни бактерии", обясняват учените пред списание Science.

Може ли микрофлората на стомаха да бъде контролирана, вероятно ще попитате вие. Може! Учените ни съветват редовно да консумираме храни, които съдържат про- и пребиотици. Именно те позволяват микрофлората да се поддържа в нормалното ѝ състояние.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.1
53
42
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
ABBADONE
ABBADONE
06.06.2013 12:06
Отново глупости на търкалета
0
0
Аз!
Аз!
28.05.2013 18:32
Всяка храна, която съдържа живи култури от полезни бактерии, е всъщност пробиотична храна. Типични примери са: непастьоризираното кисело мляко и сиренето. Ферментиралото зеле също е източник на полезни бактерии. Някои азиатски ястия, приготвени от ферментирали соеви зърна, съдържат немалки количества пробиотични бактерии. За да се запазят бактериите живи, тези храни не трябва да се подлагат на термична обработка, а да се консумират при стайна температура или леко затоплени.
Е, това е копи-пейс!
0
0
Пламен
Пламен
26.05.2013 14:01
И кои са храните, които съдържат про- и пребиотици?
0
0