ezine.bg»Статии»Семейство»Мама и Бебе»Хранене на бебето от 0 до 3 месеца

Хранене на бебето от 0 до 3 месеца

Хранене на бебето от 0 до 3 месеца
Практична и функционална чанта-раница за майки-16%
Препоръчано за теб:
Практична и функционална чанта-раница за майки
58.00 лв.
48.72 лв.
Виж ››

Ясно е, че след като ще обсъждаме темата за храненето на бебето от 0 до 3 месеца, става въпрос само и единствено за кърмене или хранене с адаптирано мляко. Рано е за плодови и зеленчукови пюрета, за каши, попари и т.н. Камо ли за кюфтета и кебапчета. И макар че става въпрос само за хранене с мляко/кърма, дори и в това начинание има някои тънкости.

Кърмата е най-добрата храна за Вашето бебе. По този въпрос няма две мнения. Но по колко пъти на ден да кърмите, за да сте сигурни, че пеленачето Ви няма да остане гладно? В крайна сметка няма как да знаете по колко милилитра суче бебето Ви, дори и да си нарисувате мерителни единици на гърдите.

Някои специалисти препоръчват бебето да се храни по метода на поискване. Независимо дали е на 0 или на 3 месеца. А други съветват кърменето да се осъществява по схема, която определяте Вие, но съобразявайки се с нуждите на бебето от храна.

През първите няколко дни след раждането, Вашето пеленаче ще има нужда от храна около 10- 12 пъти. Което Вие веднага ще свържете с редица безсънни нощи и то точно когато най-много имате нужда от сън. Но макар и кърменето/храненето по 10- 12 пъти да звучи стряскащо, това не продължава дълго време. Както казахме, само през първите няколко дни, когато организмът Ви ще произвежда т. нар. коластра. Тя е безценна за Вашето мъниче.

Хранене на бебето от 0 до 3 месеца

След преминаването на споменатите няколко дни, бебето започва да се храни по 7 пъти в денонощието. Без това да е закон. Може да са и 8 или 9 пъти. Но във всички случаи с напредването на възрастта храненето започва да се намалява. Обикновено самото бебе си показва кога и по колко иска да суче. А дали кърмата е достатъчна за него, ще прецените по това дали наддава.

Храненето от шише има своите предимства, но само в това отношение. Можете да следите точно колко е изяло бебето Ви и да приготвяте толкова мляко, колкото изисква възрастта му. Независимо към какво адаптирано мляко сте се насочили, на опаковката му ясно е описано какво количество мляко трябва да приготвите и колко вода да прибавите към него. Удобно и лесно, но само ако нямате кърма.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest