ezine.bg»Статии»Семейство»Отглеждане на детето»Кога и по колко яйца и жълтъци може да яде бебето

Кога и по колко яйца и жълтъци може да яде бебето

Мария Д.Мария Д.
Джедай
1498
Кога и по колко яйца и жълтъци може да яде бебето
Мултифункционална чанта-раница за майки
Препоръчано за теб:
Мултифункционална чанта-раница за майки
49.00 лв.
Виж ››

Все повече майки са убедени в ползите от кърмата като най-качествена и полезна храна за малките им съкровища. Но с порастването на бебето само тя не е достатъчна и идва времето за захранване.

Различните храни трябва да бъдат предложени на бебето в подходящия момент. Това означава да не избързвате, но и да не се бавете прекалено. Важно е бебето да получава всичко нужно за правилното си развитие. Ако се забавите със захранването, рискувате детето да развие алергии.

Повечето родители се притесняват да дават яйца, защото са популярен алерген. Тук трябва да споменем, че белтъците предизвикват алергичните реакции. Алергията към жълтъци е много рядка.

Преди да решите да захранвате детето с каквато и да е храна, се консултирайте с педиатъра. Всеки организъм е различен и има различни нужди. Някои бебета са готови по-рано за приема на различни от млякото храни, докато на други им е нужно повече време.

Обикновено щом бебето навърши 7 месеца, можете спокойно да започнете да го захранвате с варени жълтъци. Разбира се, трябва да спазвате схема, по която това да се случва постепенно. Жълтъците са изключително ценна храна, защото са богати на витамини и минерали и са много калорични.

Кога и по колко яйца и жълтъци може да яде бебето

Яйцата, които подготвяте за детето си, трябва да са твърдо сварени. Това значи да ги варите 10-12 минути. Оставете вече готовото яйце да се охлади и го обелете. Отделете белтъка, бебето не трябва да го яде.

Започнете с 1/8 от жълтъка, като го давате през ден. Например ако днес детето ще яде плодово или зеленчуково пюре, добавете към него и жълтъка. В деня, в който се яде месно пюре, не давайте жълтък. След една седмица увеличете количеството жълтък на 1/4, отново през ден и с постно пюре.

След като една седмица сте давали по четвъртина, започнете с половинките, но пак през ден. След една или две седмици увеличете количеството на жълтъка на 3/4, добавени към постно пюре. Давайте това количество една седмица, а след това можете да добавяте и цял жълтък.

След като детето стане на година, минава на обща храна и вече можете да давате цялото яйце.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest