ezine.bg»Статии»Семейство»Мама и Бебе»Хранене на бебето по месеци

Хранене на бебето по месеци

Хранене на бебето по месеци
Презареждаща се електрическа отвертка с 33 части-14%
Качество без компромис:
Презареждаща се електрическа отвертка с 33 части
59.00 лв.
50.74 лв.
Виж ››

Наясно сте, че не съществува някаква всеобща и възприета от всички педиатри по света схема за хранене на бебето по месеци. Това, което се споделя от повечето специалисти е, че ако имате достатъчно кърма, то до навършването на 6 месеца на бебето, то няма нужда от въвеждането на каквато и да е храна.

Кърмата е най-добрата храна за него и нуждите му. Така че в случая ще Ви предложим примерна схема на хранене на пеленачето, която започва от 6-тия месец. С уточнението, че ако бебето Ви е на адаптирано мляко, можете да започнете с въвеждането на храните и по-рано.

От 6-тия месец можете да въведете зеленчуковите пюрета, като в началото предлагате само по 1-2 лъжички. Подходящи зеленчуци са картофите, морковите, тиквата, тиквичките, карфиол и броколи. През този период започва и въвеждането на четвърт жълтък към бебешкото меню (смесен със зеленчуковото пюре), който се дава през ден.

От 7-мия месец продължавате добавянето към пюрето на четвърт жълтък на ден. Според повечето педиатри можете да започвате постепенно и с въвеждането на месните пюрета, плодовете и кашите. Последните трябва да са безглутенови и безмлечни. Поне в началото, докато се убедите, че бебето не изпитва непоносимост към тях.

Като закуска от 8-мия месец на Вашето пеленаче можете да предлагате попара със сирене, а към зеленчуковото/месното пюре да добавяте вече по половин жълтък. За следобедна закуска започнете с приготвянето на кисели и на плодови пюрета.

Хранене на бебето по месеци

От 9-тия месец, освен всички храни, които вече сте предлагали на бебето, можете да започнете да давате и бульони и супи. А към обедното пюре прибавяйте вече цял жълтък. Естествено, ако дотук детето Ви не е проявило симптоми, че има непоносимост към него.

На 10 месеца вече бебето започва да се превръща в малко дете и спокойно можете да започнете да му предлагате за закуска юфка, кускус, кекс, хляб и бисквити. Така до 12-тия месец, след което постепенно го запознавате с общото меню на семейството.

Не забравяйте единствено, че до навършването на 1. 5-годишна възраст, храната трябва да е пасирана или намачкана с вилица. Докато детето развие напълно своите дъвкателни способности.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest