ezine.bg»Статии»Семейство»Отглеждане на детето»Когато детето не иска да яде

Когато детето не иска да яде

Когато детето не иска да яде, нещата стават сериозни
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.
Виж ››

Няма как да не сте попадали на майки в парка или близката детска площадка, които упорито гонят детето си, въоръжени с лъжица в ръка, за да могат да са сигурни, че то се е нахранило. Или още по-добре - приклещват го в детската количка и започва голямото тъпчене с бебешка храна. Насилствено и то до последната останала в бурканчето лъжица. Чак тогава се успокояват и освобождават отрочето си, което вече е толкова изтормозено, че дори не му се и играе. Тъжна картинка и за съжаление, често срещана.

Когато детето не иска да яде, не трябва да подхождате с насилие! Само се сетете как Вашите или съседските баби са Ви заявявали навремето: Ако не си изядеш всичко, което ти е сипано, ще ти го изсипя в пазвата!

И храненето се е превръщало в най-големия Ви кошмар! Настъпи ли време за хранене на детето, дори и да сте имали усещането за глад, то неминуемо изчезва. Защото не свързвате храненето с удоволствие, а с наложен Ви тормоз. Точно това се случва и с онези деца, чиито майки ги преследват с лъжица в ръка.

Храненето служи за утоляване на глада. Който рано или късно ще споходи и Вашето дете. Определено е добре да научите отрочето си да се храни в точно установен час, но това не трябва да Ви е фикс идея. Когато то се е нахранило по-обилно за закуска, може когато дойде време за обяд, да не е толкова гладно.

Ако се сблъсквате с безапетитие при детето, не го насилвайте! Предоставете му възможността да се храни само с лъжицата, а не Вие да му я тикате в устата. Да, сигурно ще омаже всичко, но няма как иначе да се научи. И ще се чувства самостоятелно. Колкото изяло-толкова. Приберете остатъка от храната в хладилника и му я предложете по-късно. Когато то е гладно, а не когато Ви сте убедени, че е гладно.

Често срещана родителска грешка е и прекаляването с порциите. По-добре да предлагате по-малко храна, отколкото да сервирате огромни порции, от които детето ще се уплаши. Винаги можете да предложите допълнително, ако се налага.

Пригответе вкусна храна за вашето злоядо дете и го накарайте да яде

Малчуганите не се хранят добре и когато между основните хранения хапват калорични храни, каквито са сладките неща. Те ги засищат и в момента, в който настъпи време за обяд или вечеря, детето няма как да е гладно. Затова между храненията на злоядо дете предлагайте само плодови сокове, нектари, плодове.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest