ezine.bg»Статии»Семейство»Отглеждане на детето»Когато детето започне да яде месо

Когато детето започне да яде месо

Когато детето започне да яде месо, въвеждайте тази храна поетапно

Повечето педиатри съветват майките, които кърмят децата си да не ги захранват с друга храна преди те да навършват 6 - месечна възраст. Желателно е това да правят само онези родилки, които нямат възможност да кърмят бебето си и го хранят с адаптирано мляко.

Спорове относно дали първо се въвеждат плодови или зеленчукови пюрета продължават да се водят. По този въпрос се доверете или на собствената си преценка, или на тази на Вашия педиатър. Месото се въвежда при бебе със сигурност след плодовите и зеленчуковите. Какво трябва да знаете, когато детето започне да яде месо?

Говорейки за хранене на бебе, е ясно, че ставайки въпрос за месо, говорим за месни пюрета, а не за цели пържоли. Когато детето навърши 7 месечна възраст и вече е захранено с месно пюре, е добре да редувате храните. Един ден за обяд му давайте зеленчуково пюре, а на другия ден месно пюре. Препоръчително е вечерята да е постна.

В началото, когато въведете месните пюрета, е по-добре да ги закупувате готови, а не да ги приготвяте сами. Бебешките пюрета се произвеждат под строг контрол. А причината да не ги приготвяте в домашни условия е, че може съвсем неволно да не пасирате достатъчно добре месото или пък да пропуснете някоя костица.

С което рискувате бебето да се задави, особено ако към месата причисляваме и рибата. Да не говорим и че в нашето модерно съвремие трудно можете да намерите каквото и да е месо от гарантиран производител. Чували сте, че пилешкото и пуешкото месо са пълни с антибиотици и какво ли още не. И това не е лъжа.

След като детето поотрасне и в случай че имате откъде да се снабдявате с качествено месо, можете и сами да приготвяте месо на детето си. Наблягайте на нетлъсти меса като заешко, пуешко и пилешко. Телешкото е много полезно, тъй като е богато на желязо. Не забравяйте и свинското, но наблягайте на свинско бонфиле и свинско контрафиле. Препоръчителна е консумацията на риба и черен дроб веднъж седмично.

Когато искате да захраните дете с месо, може да приготвите храната у дома

Независимо какви меса ще приготвяте, винаги ги измивайте добре. Не ги пържете или панирайте. Детските пюрета се приготвят от месо, което се вари.

Когато захранваме дете с месо, не бива да забравяме и какви трябва да са порциите. За дете на 1-1.5. години е достатъчно месно пюре или месно-зеленчуково ястие от около 250-300 г, а за дете до 3-годишна възраст около 300-350 г.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest