ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Причини за болки в таза

Причини за болки в таза

Причини за болки в таза
Електрическа пила за пети с ролки-16%
Препоръчано за теб:
Електрическа пила за пети с ролки
20.00 лв.
16.80 лв.
Виж ››

Ако усещате болки в долната част на корема и таза или ви боли, когато ходите по малка нужда или докато правите секс, може да имате сериозен медицински проблем.

Много състояния водят до вагинални и тазови болки. Ако дискомфортът в тези области не изчезва, трябва да потърсите медицинска помощ. Ако не се лекуват, тези състояния могат да се влошат и да доведат до инвалидност.

Въпреки че трябва да ви прегледа лекар, за да установи проблема, ето няколко често срещани причини за болка в таза, които да вземете под внимание.

Кърмене

Причини за болки в таза

В първите два дни след раждането нивата на естроген се понижават. В същото време се увеличава производството на хормона пролактин, за да се осигури мляко за кърменето. Тази хормонална промяна може да е проблем, защото ниските нива на естроген могат да доведат до вагинална сухота и ниско либидо. А сухотата може да предизвика болка в таза по време на полов акт.

Секс

Причини за болки в таза

Дори и да не сте родили наскоро, може да усетите болка в областта на таза по време на секс. Специалистите обръщат внимание, че болката в таза се усеща и по-дълбоко в корема. Някои пози, както и грубият секс, могат да причинят охлузвания и разкъсвания, както и дразнене на шийката на матката. Болката от вагиналната сухота е само във влагалището и не се усеща в долната част на корема. Ако матката или шийката са раздразнени, трябва непременно да отидете на лекар.

Инфекции, предавани по полов път

Причини за болки в таза

Предаваните по полов път инфекции като хламидия и гонорея са виновници за сериозни тазови инфекции, водещи до болка и безплодие. Въпреки че се лекуват с антибиотици, редовно ходете на гинеколог, за да откриете инфекцията в ранен стадий.

Разрушена киста на яйчниците

Причини за болки в таза

Болката в таза по време на овулация може да се дължи на киста на яйчниците, която може да се разкъса спонтанно заради упражнения или при агресивен секс. Разкъсването води до освобождаването на яйцеклетката и течността в кистата и е съпроводено с болка.

Ендометриоза

Причини за болки в таза

Това е състояние, при което маточната лигавица започва да расте извън матката. Може да причини болка в таза, гастроинтестиални проблеми, често уриниране, затруднено дишане.

Менопауза

Причини за болки в таза

През менопаузата нивото на естрогена намалява, което води до вагинална сухота. Това може да се избегне с приемането на таблетки с естроген или с помощта на кремове.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest