ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Домашни трикове срещу запек

Домашни трикове срещу запек

Мария Д.Мария Д.
Джедай
1507
Загряващи пластири при болки и травми
Препоръчано за теб:
Загряващи пластири при болки и травми
20.00 лв.
Виж ››

Запекът е един от най-разпространените храносмилателни проблеми. Въпреки това значението му е различно за различните хора. За някои констипацията означава, че ще ходят по голяма нужда през три дни. Други ходят всеки ден, но без задоволителни резултати, а чувството за натиск и липса на облекчение остава.

Запекът води до подуване, газове, неприятно усещане, повишава риска от хемороиди. В дългосрочен план могат да ви помогнат пиенето на повече вода, приемът на фибри и пробиотици. Но ако имате нужда от бързо облекчение, можете да опитате следващите средства.

Изпийте нещо топло

Топлите напитки могат да подпомогнат храносмилателната система, като стимулират перисталтиката. Това е процесът, при който чревните мускули изтласкват отпадъците напред в ректума. Всяка гореща напитка може да предизвика контракции в червата, но най-добри резултати дава кафето с кофеин. Проучване е показало, че то предизвиква с 60% повече чревни контракции в сравнение с топлата вода и с 23% повече в сравнение с безкофеиновото кафе. Комбинирайте сутрешното кафе с богата на фибри закуска като овесени ядки например.

Заемете правилна позиция

В съвременните тоалетни се седи, но това не е най-подходящата позиция за изхождане. Когато клекнете обаче, нещата значително се улесняват. Разбира се, няма как да кацнете върху тоалетната чиния. За да заемете правилната поза, трябва да сложите пред нея столче или стъпало с височина около 20-25 см. Когато седнете на тоалетната и сложите стъпалата върху него, ще повдигнете коленете над ханша и ще имитирате клекнала позиция. Освен това не прекарвайте дълго време в тоалетната. Колкото по-дълго седите, толкова повече намаляват чревните контракции.

Станете по-рано

Сутринта е най-доброто време за ходене по голяма нужда. Дебелото черво се събужда готово за облекчаване. Ако потиснете този повик, като си доспите или бързате по задачи, рискувате да изключите този сигнал. Тялото си има програма и синали и ако го оставите да работи, то ще го прави. Но ако пренебрегвате сигналите, те ще изчезнат.

Масажирайте перинеума

Проучване сред 100 човека със запек показва, че тези, които са използвали техниката с масажиране на перинеума, подобряват функциите на червата и успяват да си свършат работата. Перинеумът при мъжете е областта между ануса и скротума, а при жените е областта между ануса и големите и малките срамни устни.

Изследователите вярват, че оказването на натиск въру перинеума може да помогне за разрушаване на твърдите изпражнения и отпускане на аналния канал, което улеснява придвижването.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest