ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Какво да очаквате през менопаузата?

Какво да очаквате през менопаузата?

Мария Д.Мария Д.
Джедай
1507
менопауза
Загряващи пластири при болки и травми
Препоръчано за теб:
Загряващи пластири при болки и травми
20.00 лв.
Виж ››

В съвременното общество се говори за всичко и има множество различни източници на информация. Когато в живота ви се случват промени, можете да се запознаете с опита на други хора, които вече са минали през същите или подобни изпитания. Така жените могат да се подготвят за измененията, които се случват с възрастта.

Много промени в женския организъм настъпват с менопаузата. Този период от живота е белязан с физически и психически трудности. Основната му характеристика е спирането на менструалните цикли и загубата на възможността за зачеване. Но менопаузата е свързана и с други физически и емоционални промени.

Има достатъчно статии, форуми и други източници, от които жените да се запознаят с предстоящото. Въпреки това някои промени не се споменават често и можете да бъдете предупредени за тях от други дами, които вече са ги преживели. Ето какво още трябва да знаете за менопаузата:

Много жени споделят, че усещат болка по време на полов акт. Това се дължи на изтъняващите вагинални стени, което изисква повече време за възстановяване. Освен това сексуалното желание намалява заради хормоналните промени.

Широко известни симптоми са горещите вълни, нощното изпотяване, нередовният цикъл и цялостното му спиране. По-малко известно е, че преди менструацията да спре съвсем, може да има по-светъл цвят, както и много неприятна миризма.

горещи вълни

Някои жени се оплакват от киселини, покачване на теглото. По-рядко се говори за болки, които понякога пречат на ежедневните дейности.

По-младите жени мислят, че менопаузата е свързана само със спирането на месечния цикъл и малко потене, но това далеч не изчерпва ефектите. Много дами страдат от тревожност и безсъние, което пречи на нормалното им ежедневие.

Рядко дискутиран симптом на менопаузата е болката в гърдите, която може да е пронизваща и силна. Посъветвайте се с лекаря си, когато усетите подобно нещо.

Има случаи, в които симптоми на менопаузата съвпадат по време с други заболявания. Например пациентка в началото на менопаузата се оплаква от покачване на теглото и косопад, но след изследвания се оказва, че има проблеми с щитовидната и надбъбречната жлеза. Ранното им диагностициране позволява да се вземат навременни мерки и жената да продължи живота си пълноценно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest