ezine.bg»Статии»Семейство»Отглеждане на детето»Как да накараме детето да учи

Как да накараме детето да учи

Мария Д.Мария Д.
Джедай
1499
Мотивирайте детето да учи по забавен начин
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Човек се учи през целия си живот, но детството в най-голяма степен е посветено на това занимание. За много деца обаче ученето е мъчение, а не възможност да обогатяват знанията и опита си. Те не виждат смисъла в ученото, а го приемат като наказание и губене на време.

Ако и вие си имате работа с дете, което не иска да учи, не бързайте да се отчайвате. Има начини да се справите с дете, което не учи, без да го принуждавате насила. Но трябва да се въоръжите с търпение и да отделите време да му помагате в това занимание. Превърнете процеса на учене в игра, а не в досадно задължение.

Насърчавайте детето да развива въображението си. Това е от решаващо значение за цялостното му развитие и за обучението му. Наблюдавайте игрите, които обича, и му помагайте да се развива в тази област. Не го насилвайте да прави това, което на вас ви харесва, а се съобразете с интересите му. Отделяйте повече време за нещата, които са му забавни, а между тях вмъквайте тези, които не му харесват много, но трябва да свърши.

За да накарате детето да учи, направете ученето забавно чрез игри. Можете да купите готови образователни игри за нещата, които искате детето да научи. А можете и сами да си направите игри за учене под формата на викторина например. Така детето ще се забавлява.

Използвайте наученото в ежедневието, за да покажете на детето, че има реална полза от нещата, които учи. Например в магазина то може да чете опаковките на стоките и заедно да избирате подходящите продукти, да плаща и да смята колко ресто трябва да получи. Или да предположи колко тежи торбата с ябълки.

Дете учи с майка си

Поощрявайте не само добрите резултати, но и старанието и положените усилия. Не всички награди са подаръци или сладкиши. Като поощрение за постигнат успех можете да наградите детето с екскурзия например.

Оставяйте на детето свободно време. Ако го претоварвате, то не само ще се измори, но може и да намрази неща, които преди са му били интересни. Не забравяйте, че децата по-трудно се концентрират и за по кратко в сравнение с възрастните. Нека има достатъчно почивки между учебните занимания, които да запълва с това, което му харесва.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest