ezine.bg»Статии»Любопитно»Миш-Маш»Как да се справим с хора, които ни вбесяват

Как да се справим с хора, които ни вбесяват

Мария Д.Мария Д.
Джедай
1507
Скандали

Колкото и мил и толерантен да е човек, не може да се разбира с всички. Все някой ще го дразни. Хората, които ни вбесяват, могат да са колеги, съседи, познати, а често и роднини. Няма как да ги променим и превъзпитаме, за да ни се нравят.

На първо място, трябва да се примирите с факта, че нито вие се харесвате на всички, нито всичките ви познати са във възторг от вас. Някои хора не се понасят, без да има конкретни причини за това. Нормално е да има хора, които ви дразнят, но това не означава, че са лоши, просто не си пасвате.

Когато някой ви вбесява, си поемете дъх, преди да реагирате. Нормално е да се ядосвате, но често премереният отговор може да предотврати задълбочаването на проблема. Понякога човекът, който ви дразни, може да не се е стремял да ви обиди, а вие да тълкувате думите му превратно поради отношението си към него. Дори и да ви е оскърбил нарочно, не е нужно да избухвате.

Опитайте се да поговорите спокойно и да си изясните нещата. Постарайте се да го изслушате, без да го прекъсвате и без да показвате раздразнение. Признак на уважение е да чуете гледната точка на другия, дори и да не сте съгласни. А щом вие подхождате уважително, много е вероятно и към вас да се отнесат така.

Гняв

Опитайте се да разберете какво мотивира човека, който ви дразни и вбесява, на какво се дължи поведението му. Може да е породено от несигурност или вие да сте го засегнали, а сега да ви отговаря. Постарайте се да си изясните нещата и да се разберете как да продължите отношенията си.

За съжаление, има хора, с които говоренето и опитите за нормализиране на отношенията не помагат. Ако случаят е такъв, се постарайте да не приемате нещата лично и да не се поддавате на провокации. Избягвайте човека, а ако това е невъзможно, не обръщайте внимание на нещата, които прави, за да ви вбесява. Не се поддавайте на гнева, а победете лошотията с добро възпитание.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest