ezine.bg»Статии»Семейство»Отглеждане на детето»Как детето да свикне с детската градина

Как детето да свикне с детската градина

Мария Д.Мария Д.
Джедай
1507
Деца в детска градина
Комплект за рисуване с 86 части
Препоръчано за деца:
Комплект за рисуване с 86 части
27.00 лв.
Виж ››

Тръгването на детска градина е стресиращо преживяване за родителите, които осъзнават, че детето вече е достатъчно голямо, за да има собствени занимания извън дома. Но това може да е много по-притеснително за детето, особено ако то не е посещавало детска ясла и за него се е грижил предимно един човек.

Трябва да подготвите детето за тръгване на градина няколко месеца, преди да започне да я посещава, за да свикне лесно с нея.

Повечето деца тръгват на градина на тригодишна възраст. Те вече трябва да могат да говорят, да се хранят сами с лъжичка, да пият от чаша, да се събличат и обличат, да си мият ръцете. Добре е на тази възраст детето да се е отучило от памперса и да казва кога му се ходи до тоалетната.

Информирайте се за режима в детското заведение и започнете да приучавате малчугана на него. Например събуждайте детето сутрин в 7 часа, в 8 му давайте детска закуска.

Обядът в градините обикновено е в 11 и 30 часа, а след това децата лягат за следобеден сън. Около 15 и 30 е следобедната закуска, след това е време за игри.

Ако спазвате подобен режим, съобразен с часовете за хранене, почивка и игри в градината, детето няма да има проблеми с ежедневието там.

За адаптация на детето в детската градина, е важно да започнете да говорите с него от рано. Обяснете му какво представлява детската градина, без да го плашите и без да изтъквате, че ще го оставите там, защото имате друго за вършене.

Детето ще намери нови приятели в детската градина

Малчуганът трябва да я приема като място за игри и забавления с нови приятели. Обяснете му, че там има нови играчки, интересни книжки и занимателни игри, с които не разполагате у дома. А най-хубавото е, че ще може да общува с много деца и няма да му е скучно, защото винаги ще има с кого да си играе.

Заведете детето до избраната градина, преди да започне да я посещава, за да му покажете това, за което сте говорили. Постарайте се то да възприеме ходенето там като награда, а не като наказание.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest