ezine.bg»Статии»Семейство»Тийнейджъри»Как да възпитаваме тийнейджър?

Как да възпитаваме тийнейджър?

Опитайте се да говорите с вашите деца тийнейджъри като с приятели
Диспенсър за напитки Inovagoods - 3.5 литра
Практичен аксесоар за вашия дом:
Диспенсър за напитки Inovagoods - 3.5 литра
79.00 лв.
Виж ››

Какво е характерно за тийнейджърската възраст и как можем да възпитаваме тийнейджър, така че той да се превърне в един (поне) относително разумен и здравомислещ човек? В периода 13-19 години в организма на младежите и девойките буквално бушуват всякакви хормони, които са причина за тяхното странно и доста често неадекватно поведение. Но в никакъв случай не трябва да ги вините за това, защото то не зависи толкова от тях, колкото от самата природа.

Доскоро приятните и симпатичните ви малчугани най-вероятно ще се превърнат във вечно недоволни, нерешителни и не знаещи какво искат същества. Ще смятат, че винаги те са прави, а вие грешите; че ограничавате тяхното лично пространство, а те имат право на такова; че налагате закони и изобщо се държите нечовешки с тях. Казано накратко - тийнейджърите са пълното олицетворение на приказката: Малки деца - малки проблеми, големи деца - големи проблеми.

В колкото и неприветливи, раздразнителни и постоянно недоволни тийнейджъри са се превърнали вашите собствени деца, не забравяйте, че те са си ваши и имат нужда от вашите напътствия. Но под формата на търпеливи, а не досадливи разговори относно житейските проблеми. Имате го предвид при възпитанието на тийнейджъри.

Формулирайте вашите т. нар закони като молби и те ще бъдат възприемани по различен начин. Постарайте се детето да почне да ви възприема донякъде и като приятел, а не само като досаден възрастен, който вечно нарежда нещо. Понякога е необходимо дори да манипулирате вашия тийнейджър, но помнете, че това е за негово добро!

По време на тийнейджърската възраст настъпват и важни физиологични промени във всички младежи и девойки. Съобразете се и с това, когато се чудите как да възпитавате тийнейджър. Отново заради хормоните, които не трябва да подценявате. При момичетата бюстът започва да расте, при момчетата се появява първото окосмяване и мутиращия глас, младежките пъпки и при двата пола. Знаете го.

Тийнейджърството е много деликатен момент от израстването на детето

В никакъв случай не започвайте да се подигравате на смешните рехави мустачки на момчето, на порасналите гърди на момичето или пък на пъпчивите им лица. Отново поговорете с тях спокойно и помислете дали не можете да им помогнете с нещо.

Отдайте се на шопинг с дъщеря ви в търсене на подходящ сутиен, попитайте козметик за начин за справяне с акнето или пък относно дразненищите юношески мустачки. Решение винаги има, а от вас зависи то да е най-правилно за детето ви.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest