ezine.bg»Статии»Семейство»Отглеждане на детето»Правилното възпитание на буйно дете

Правилното възпитание на буйно дете

Правилното възпитание на буйно дете
Кош за играчки и дрехи - еднорог
Практичен аксесоар за вашия дом:
Кош за играчки и дрехи - еднорог
22.00 лв.
Виж ››

Вероятно сте от онези щастливци, на които им предстои да възпитават по-спокойни, по-послушни и по-възприемчиви деца. Но е напълно възможно и да сте се "сдобили" с по-палави и по-буйни деца, които направо Ви изкарват от равновесие. Какво да правите в подобен случай?

Буйните деца обикновено кипят от енергия и е важно за тях да намерят начин къде да я изразходват. Запишете детето на спорт, пускайте го в парка да кара колело или ролери, да тича на воля. Съсредоточете силите си да му осигурите всякакви занимания, с които да може то да се изморява.

Наясно сме, че често детето Ви ще Ви изкарва извън равновесие, гледайки го например как бърка в уличната кофа за боклук или хвърляйки камък по нечий прозорец. Научете се обаче да преценявате доколко съответната пакост е истинска пакост, защото не можете да викате непрекъснато по него.

Правилното възпитание на буйно дете

Т. е. можете, но по този начин детето ще престане да Ви обръща внимание, считайки, че това е нормалния начин за комуникация. Същото важи и ако в момент на ярост Ви се прииска да го зашлевите. Опитайте се да сте спокойни дори и в най-критичните ситуации, защото невинаги ще успявате. Поддавайки се на гнева си, само ще покажете на детето, че сте прекалено слаби и не можете да контролирате положението.

Буйните деца често са агресивни и влизат в конфликт с останалите деца дори и те да са по-големи и по-силни от тях. Не винаги е добра стратегия да се опитвате да влизате в ролята на рефер и да прекратявате предстоящия бой. Децата се разбират много по-добре сами, без намесата на родителите. В случай че не предусещате някаква опасност, е по-добре да оставите децата сами да се разберат, дори и Вашето собствено дете да е пострадалото. Така то ще знае, че не може да "налита" на всеки на бой, както и че "налитането" може да има неприятни за него последствия.

Правилното възпитание на буйно дете

Някои буйни деца са всъщност хиперактивни и с тях трябва да се подхожда по-деликатно. В случай че имате съмнение, че Вашето дете спада към тази категория деца, е най-добре да се консултирате с детски психолог, който да Ви даде ценни насоки как е най-правилно да възпитавате Вашата рожба.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest