Ezine.bg»Статии»Семейство»Отглеждане на детето»Как да възпитаваме момче

Как да възпитаваме момче

Майката съща е важна за възпитаване на малко момченце
Лампа с проектор дъга и за деца
Практичен аксесоар за вашия дом:
Лампа с проектор дъга и за деца
25.00 лв.
Виж ››

Наясно сте, че няма точна схема, според която да възпитавате децата си, без значение дали са момичета или момчета. Всяко дете расте със своите индивидуални способности и потребности и именно с тях трябва да се съобразявате, а не с пола му. Все пак има някои различия, които се забелязват по отношение на това дали ще възпитавате син или дъщеря. В случая ще разгледаме какво е добре да знаете, ако се сблъсквате с възпитаването на момче.

Момчетата по правило растат с една идея по-бавно от момичетата, което в никакъв случай не ги прави бавноразвиващи се. Просто е добре да го знаете, в случай, че започнете да сравнявате неговия ръст или пък поведение с този на някое момиченце, което е по-високо или пък е проходило/проговорило по-рано. В някакъв момент тази разлика изчезва и не трябва изобщо да ви притеснява. А и няма как да не сте чували приказката, че мъжете си остават вечно деца. Радвайте се поне докато играчките им не станат по-скъпи, което е завършекът на фразата.

Когато отглеждате момчета, знайте, че често те са по-палави и по-агресивни в сравнение с поведението на момичетата. Не се опитвайте да ги спирате или пък да потискате по някакъв начин това им поведение, стига да не усещате, че то може да доведе до някаква опасност, грозяща отрочето ви. Най-добрият вариант е да му осигурите достатъчно време, което да може да прекарва, изразходвайки енергията си.

Всеобщо е схващането, че момчетата трябва да се превърнат в смели и отговорни мъже и това зависи от вас самите като родители. Едно е да имате момиченце, което да се е лепнало до полата ви (образно казано) и съвсем друго ако това е вашето момченце. Насърчавайте го да е по-общително и не му вменявайте вечно да се пази. Защо се казва: Юнак без рана не може!

Към разликите, които имат значение при възпитанието на момче и момиче, няма как да не споменем и ролята, която играе бащата във възпитанието на своя син. По същия начин, по който момиченцето се опитва да копира поведението на майка си, така и момченцето се стреми да подражава на баща си.

Бащата играе ключова роля във възпитанието на момчето

Той е неговият герой и всичко, което казва е вярно, дори и това да не е така. Но в повечето случаи, особено когато става въпрос за по-големи деца, бащата е от особено значение за възпитаването на момчето. Което в никакъв случай не означава, че ролята на майката трябва да се подценява...

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest