ezine.bg»Статии»Семейство»Мама и Бебе»Колко често трябва да ака бебето?

Колко често трябва да ака бебето?

Колко често трябва да ака бебето?
Практична и функционална чанта-раница за майки-16%
Препоръчано за теб:
Практична и функционална чанта-раница за майки
58.00 лв.
48.72 лв.
Виж ››

По същия начин, по който няма изконно човешко правило, установяващо кога един възрастен човек трябва да се изхожда по голяма нужда, няма и съществуващо такова, което касае бебетата. Всяко човешко същество е отделен индивид, без значение дали е на 1 месец, на 1 година или пък на 80 години.

Въпреки това много майки, които са се сдобили с първородна рожба, се притесняват дали тя се храни достатъчно и дали наддава на тегло и ръст. И обикновено тези притеснения могат да бъдат успокоени именно чрез това дали детето ака редовно или не.

В следните няколко реда ще Ви предоставим подобна информация, която е само условна и насочваща, без да има нормативен характер. Това дали бебето ака по 2 или 5 пъти на ден зависи както от възрастта му, така и от типа храна (естествено или изкуствено мляко) и количеството ѝ.

Колко често трябва да ака бебето?

Педиатрите считат, че през първите няколко дни на новородената Ви рожба тя би трябвало да се изхожда по 2 пъти на ден, като зеленикавият цвят на изпражненията през първия и втория ѝ ден изобщо не трябва да Ви притеснява. Постепенно той ще премине от тъмно зелен в жълто-зеленикав, което е напълно нормално, независимо дали детето е на адаптирано мляко или е кърмено. През тези първи няколко дни от живота на отрочето Ви се предполага и че урината ще се съдържа в около два намокрени памперса за денонощие.

След като изминат тези един-два дни, бебето ще започне да Ви "доставя" около 3-5 памперса с изпражнения за денонощие и доста повече намокрени с урина. Цветът на изпражненията ще започне да придобива по-жълтеникав цвят.

След като рожбата Ви е навършила вече 1 седмица, ще започне да се изхожда поне по 2- 3 пъти на ден, като изпражненията би трябвало да са яркожълти и с големина от около монета от 1-2 лв. Този процес продължава до 6-тата седмица.

Колко често трябва да ака бебето?

Когато бебето вече е над 1- 1.5 месеца, то вече ще е било на задължителния преглед, който се прави при личния му педиатър. Той ще установи дали то наддава на тегло според нормите и ще Ви посъветва по колко пъти на ден да го кърмите или пък да го храните от шише. И в двата случая е важно за Вас да се успокоите, защото явно сте се справили добре с полагането на първите грижи по отглеждането на бебето.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest