ezine.bg»Статии»Семейство»Мама и Бебе»Колко често трябва да ака бебето?

Колко често трябва да ака бебето?

Колко често трябва да ака бебето?
Практична и функционална чанта-раница за майки
Препоръчано за теб:
Практична и функционална чанта-раница за майки
58.00 лв.
Виж ››

По същия начин, по който няма изконно човешко правило, установяващо кога един възрастен човек трябва да се изхожда по голяма нужда, няма и съществуващо такова, което касае бебетата. Всяко човешко същество е отделен индивид, без значение дали е на 1 месец, на 1 година или пък на 80 години.

Въпреки това много майки, които са се сдобили с първородна рожба, се притесняват дали тя се храни достатъчно и дали наддава на тегло и ръст. И обикновено тези притеснения могат да бъдат успокоени именно чрез това дали детето ака редовно или не.

В следните няколко реда ще Ви предоставим подобна информация, която е само условна и насочваща, без да има нормативен характер. Това дали бебето ака по 2 или 5 пъти на ден зависи както от възрастта му, така и от типа храна (естествено или изкуствено мляко) и количеството ѝ.

Колко често трябва да ака бебето?

Педиатрите считат, че през първите няколко дни на новородената Ви рожба тя би трябвало да се изхожда по 2 пъти на ден, като зеленикавият цвят на изпражненията през първия и втория ѝ ден изобщо не трябва да Ви притеснява. Постепенно той ще премине от тъмно зелен в жълто-зеленикав, което е напълно нормално, независимо дали детето е на адаптирано мляко или е кърмено. През тези първи няколко дни от живота на отрочето Ви се предполага и че урината ще се съдържа в около два намокрени памперса за денонощие.

След като изминат тези един-два дни, бебето ще започне да Ви "доставя" около 3-5 памперса с изпражнения за денонощие и доста повече намокрени с урина. Цветът на изпражненията ще започне да придобива по-жълтеникав цвят.

След като рожбата Ви е навършила вече 1 седмица, ще започне да се изхожда поне по 2- 3 пъти на ден, като изпражненията би трябвало да са яркожълти и с големина от около монета от 1-2 лв. Този процес продължава до 6-тата седмица.

Колко често трябва да ака бебето?

Когато бебето вече е над 1- 1.5 месеца, то вече ще е било на задължителния преглед, който се прави при личния му педиатър. Той ще установи дали то наддава на тегло според нормите и ще Ви посъветва по колко пъти на ден да го кърмите или пък да го храните от шише. И в двата случая е важно за Вас да се успокоите, защото явно сте се справили добре с полагането на първите грижи по отглеждането на бебето.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest