ezine.bg»Статии»За Дома»Почистване»Натурални средства за борба с мравките

Натурални средства за борба с мравките

Борба с мравки
Стилен черен сушилник за съдове - 44 см
Практичен аксесоар за вашия дом:
Стилен черен сушилник за съдове - 44 см
53.00 лв.
Виж ››

Имате мравки у дома и не знаете как да се отървете от тях? Ако не искате да използвате химикалите, които се предлагат на пазара, не грешите. Повечето от тях са вредни за здравето и околната среда и могат сериозно да навредят на домашния ви любимец, ако имате такъв.

За щастие, съществуват редицаестествени средства за решаване на проблема с малките насекоми.

Преди да започнете да изпробвате методите за борба с мравки, които ще ви предложим, трябва да се подготвите.

Първото нещо, което трябва да направите, е да идентифицирате мравуняка, както и точката на достъп на мравките към къщата. Обикновено са ъглите на вратите или прозорците. Наръсете тези места със сол.

Наличието на мравки също показва, че в къщата има остатъци от храна. Затваряйте пакетите със захар и бурканите с мед. Добре съхранявайте храната, за да нямат насекомите достъп до нея, а и винаги отстранявайте всички трохи от мебелите и подовете.

Ако имате растения в къщата си, проверете почвата. Може мравките да се крият в нея, тъй като е естественото им местообитание. Преместете временно растенията извън къщата.

Измийте повърхностите и подовете с вода, оцет и лимонов сок, защото това ще ви помогне да се отървете по-лесно от насекомите. Подходящо е да се запечатат пукнатините, от които мравките могат да влизат, със силикон или циментова замазка.

След като сте се подготвили, вижте и няколко натурални средства за борба с мравките в следващата ни галерия.

Ябълков оцет

Ябълков оцет

Оцетът е отличен репелент срещу мравките, който ги държи далеч. Поставете го в пулверизатор и го разпръснете по ъглите на вратите, прозорците и первазите, по кухненските плотове и зоната на мравуняка. Дори ако оцетът бързо изсъхне, миризмата му все още ще се усеща от мравките, които ще останат далеч. Можете да добавите и няколко капки етерично масло от евкалипт.

Подправки: канела, лютив пипер и карамфил

Лют пипер

Сред подправките, които държат мравките далеч поради силната и непоносима миризма за тях, са канела, лютив пипер, черен пипер, карамфил. Поставете тези средства директно в близост до района, от който мравките нахлуват. Може да ги използвате и под формата на етерично масло, като ги разредите с няколко капки вода и напръскате директно върху площите или близо до пукнатините, от които мравките могат да влязат.

Билки: мента, риган и лаврово дърво

Мента, риган

Ментата е полезно естествено средство срещу мравките. Поставете няколко листа от растението върху первазите на прозорците и около вратите. Можете да използвате и етерично масло от ароматната билка. Сместете 10 капки с 1 чаша вода. Напръскайте местата, от които мравките влизат. Това не само ще прогони насекомите, но ще придаде на дома ви освежаваща миризма.

Течен сапун и вода

Течен сапун

Можете също така да се отървете от мравките със смес от течен сапун и топла вода. Сложете три капки сапун в еднолитрова бутилка. Разпръснете течността на местата, на които сте виждали мравки, и напръскайте ъглите, от които сте забелязали, че нахлуват.

Вода, захар и боракс срещу летящи мравки

Смес от вода, захар и баракс
Снимка: Веселина Константинова

С тези три съставки можете да подготвите паста, която ще ви помогне да се отървете от мравките. Просто смесете заедно вода, захар и боракс и сложете сместа в малки картонени кутии. Поставете ги близо до мравуняка. Мравките ще започнат да носят парчета от сместа в мравуняка, което ще ги убие. Сместа е ефективна и срещу летящи мравки, но трябва да се сменя на няколко дни, в противен случай се изсушава и губи своята функция.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest