ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Това са опасните за емайла храни и напитки

Това са опасните за емайла храни и напитки

Зъбен емайл
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
60.00 лв.
Виж ››

Ако се консумират твърде често, някои видове безалкохолни напитки и храни могат сериозно да повлияят на здравето на зъбите, като се започне с емайла. Изследване, направено от Кралския колеж в Лондон, показва, че някои киселинни продукти, както и начинът на пиене на определени кисели напитки, може да са разрушителни за зъба.

Според проучването всъщност леко киселите напитки като плодов чай или подсладените напитки (без захар, но подсладени) и дори ликьорите могат да бъдат свързани с умножаване до 11 пъти на риска от ерозия на зъбите или загубата на твърдо вещество и това да разруши емайла.

Резултатите от проучването се основават върху изследване на 300 души. Изводите от него сочат, че дори някои иначе приемани за здравословни продукти могат да увредят зъба.

Увеличаването на честотата на консумация на киселинни храни, особено между храненията, изглежда е преобладаващият рисков фактор. Дори и пиенето на кисели напитки, когато се пият бавно или се задържат в устата преди поглъщане, увеличава риска.

Фрешове, оцет, лимон, кисели краставички, киселинни лекарства или продукти с изкуствени подсладители също са потенциални скрити рискови фактори, особено при пациенти с риск от прогресия на зъбната ерозия. Според изследователите рискът от ерозия на зъбите може да се увеличи с над 11 пъти.

За да се предпазите от ерозия на зъбите, консумирайте по-малко киселинни напитки. Избягвайте да пиете горещи напитки, по-добре е да са охладени.

Не се отказвайте от фрешовете или пресния лимонов сок, просто пийте тези напитки със сламка.

Ограничавайте консумацията на киселинни напитки по време на хранене, тъй като те пречат на образуването на слюнката, която, от своя страна, противодейства на ефектите от тяхната киселинност. Пийте повече билкови чайове вместо плодови. Намалете дневния прием на захар.

Изчакайте 25-30 минути, преди да миете зъбите, особено след хранене със сладки и кисели храни.

Ако зъбите ви са особено податливи на ерозия, препоръчително е да избягвате газирани напитки, захар и мед, плодови сокове, особено ако са обогатени със захароза, конфитюр от плодове, сладки кремове, много кисели храни като цитрусови плодове, ананас, оцет, вино или домати.

Разгледайте в галерията кои са опасните храни, които ден след ден рушат емайла ви.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати