Ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Ето защо сте постоянно уморени

Ето защо сте постоянно уморени

Безсъние

Чувствате се уморени през цялото време? Не сте сами. Двама от всеки петима съобщават, че се чувстват уморени през по-голямата част от седмицата, а изследванията на Световната здравна организация (СЗО) показват, че 1 от 3 възрастни не получава достатъчно сън. Като прибавим и постоянните работни, семейни и социални ангажименти, увеличаващи се като че ли с всеки изминал ден, не е чудно, че се чувстваме все по-уморени.

Постоянната умора е предупредителен сигнал от организма ви, че трябва да направите някои промени в живота си, защото в противен случай може да се стоварят сериозни здравословни проблеми върху главата ви.

За да се спасите от постоянната умора, на първо място, започнете да спите качествено. Тялото се нужда от поне 7 часа сън в денонощието. За целта се уверете, че леглото и възглавницата ви са удобни. СЗО препоръчва да сменяме матрака си на всеки 6 години, а възглавницата си на всеки 8 месеца.

Според изследвания причина за безсъние е отделянето на прекалено много време за стоене пред телефона. Това напряга очите и мозъка и ни пречи да заспим.

Лекарите предупреждават и да не използваме алкохол като средство, което ще ни помогне да заспим. Дори и да ви помогнат да заспите, спиртните напитки влошават качеството на съня. През първите няколко часа метаболизирате алкохола и по този начин тялото не успява да вземе нужната почивка.

Дехидратацията е друга причина за безсънието. Липсата на вода води до понижаване на енергийните нива и влошаване на когнитивните функции. Само няколко чаши вода в повече могат бързо да прогонят умората.

Ако тези прости промени на начина ви на живот не помогнат да се справите с постоянната умора, причината за състоянието може да е здравословен проблем. В такъв случай потърсете лекарско внимание.

Много са заболяванията, които могат да доведат до безсъние и умора. Най-честите сред тях са диабет, анемия, заболяване на щитовидната железа, депресия, хронично главоболие, сънна апнея, недостиг на витамин В12.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати