ezine.bg»Статии»Семейство»Мама и Бебе»Помощ! Течащ нос при бебе

Помощ! Течащ нос при бебе

Помощ! Течащ нос при бебе

Течащият нос при бебетата не е сериозен проблем, но може да причини дълги и безсънни нощи за техните родители.

Освновна причина за него е обикновената настинка. Бебетата хващат заболяването веднъж месечно или около 10-12 пъти годишно (повече през зимата, по-малко през лятото). Обикновено настинката трае от седмица до 10 дни.

Друга причина за появата на течащ нос е започването на растежа на зъбите.

Алергиите също могат да причинят течащ нос, обикновено с чиста слуз вместо зелените или жълтеникави сополи, които могат да дойдат с настинката. Бактериална инфекция е друга причина, която може да се причини проблема.

Помощ! Течащ нос при бебе

Въпреки че често течащият нос не е проблем, постете лекаря си, ако бебето е тихо, без настроение и отказва да яде или пие. Това показва признаци на дехидратация. Друг знак за опасното за бебетата състояние са сухите пелени за продължителен период от време. Постете лекаря си и ако настинката на вашето бебе не преминава след повече от осем дни.

Ако причината за течащия нос е вирус, погрижете се въздухът в стаята на бебето да е овлажнен. Можете да поставите овлажнител за въздух или просто да сложите няколко мокри дрехи да се сушат на радиатора. В зависимост от възрастта на бебчето увеличете приема му на течности. Тези мерки ще помогнат на малкото бързо да се избави от излишните секрети.

Можете да прибегнете и до физиологични разтвори за промиване на носа, но колкото и безобидни да са те, най-добре се посъветвайте първо с вашия педиатър.

Помощ! Течащ нос при бебе

Промивките изчистват натрупалата се слуз върху лигавицата, а с това се отстраняват и вирусите и бактериите по нея. Разтворът се впръсква в нослето, изчаква се около 5 минути, след което се издухва.

Друг начин за справяне с проблема е изваждането на секрета чрез издухване или аспирация. Целта е да се предотврати задържането на секрета и стичането му в гърлото, което причинява кашлица. Най-добър резултат от издухване на нослето има след предварителната му промивка с разтвор, препоръчително е да се прави минимум 3-4 пъти на ден при хрема.

При бебетата и малките деца, при които не е възможно качествено издухване на нослето, може да се използва аспиратор за нос. Той служи за изсмукване на секрета и прочистване на носните пътища. Препоръчително при бебетата е нослето да се издухва преди хранене.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest