ezine.bg»Статии»Здраве»Боровинките предотвратяват цистит

Боровинките предотвратяват цистит

Боровинките предотвратяват цистит

Боровинката е вкусен плод с редица лечебни качества. Червените, например, предпазват от рак чрез проантоцианидини, които имат свойството на антикарциногенни агенти.

Пазят от вируси и бактерии, които предизвикват язви, възпаления на мозъка или генитални възпаления. Боровинки имат способността също да спират образуването на камъни в бъбреците чрез хининова киселина, която съдържат...

Това са само малка част от лечебните качества на боровинките. Към тях бе добавено и още едно. Според най-новите изследвания малките червени зрънца помагат да се избегне циститът.

Боровинките предотвратяват цистит

Това е заболяване при жените, при което се възпалява пикочният мехур. А това води до чести позиви за уриниране, болки при уриниране или наличие на кръв и бактерии в урината.

Срещу цистит боровинките се варят на чай, ако са сухи. Или се ядат пресни и сурови.

Боровинките предотвратяват цистит

Нека изброим и още няколко полезни качества на боровинките. Сокът им тях отстранява зъбната плака, предотвратява възпалението на венците.

Боровинките действат като можен антиоксидант. Плодчетата блокират лошия ефект на свободните радикали. Често се използват в козметичните кремове и са средство срещу стареенето на кожата. На всичко отгоре са диетични - в прясно състояние в 100 г има едва 30 калории.

Боровинките се използва и като профилактично средство против болестта на Алцхаймер и болестта на Паркинсон. Черната боровинка подобрява микрофлората в червата. А червената помага при сърдечни болести, гъбични инфекции, намаляма лошия холестерол. Сушените боровинки са незаменим помощник при диария.

Боровинките са богати на калий, калций, магнезий, фосфор и др.

Ето защо притежават висока хранителна и лечебна стойност. Сокът от боровинки има благотворно въздействие върху очите. Учените са категорични, че той повишава многократно зрителната острота.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest