ezine.bg»Статии»Семейство»Мама и Бебе»Колко вода трябва да пие новороденото?

Колко вода трябва да пие новороденото?

Бебе
Музикален плюшен таралеж с проектор и 15 мелодии
Качество без компромис:
Музикален плюшен таралеж с проектор и 15 мелодии
56.00 лв.
Виж ››

Въпросът колко вода трябва да пие новороденото не подминава нито една майка. Кога и какво количество вода трябва да се дава, дали да се дава вода още с раждането, или това да става на по-късен етап?

Световната здравна организация препоръчва да не се дава вода през първата половин година от живота на бебето. Всякакви добавки извън майчиното мляко са изключени, освен ако не са по медицински предписания.

Съображения против даване на вода на новородени бебета

- Според специалистите бебетата, които се кърмят, получават необходимите им количества вода чрез кърмата, в която се състои от 80 процента вода. Първата кърма, която бебето получава, се нарича коластра. Тя е съставена от вода и хранителни вещества. Когато бебето има нужда от вода, то я приема през кратко кърмене;

- Бебето се ражда със стерилна чревна флора и ако приема само майчина кърма, в червата му няма да проникнат вредни бактерии;

- Бебетата на изкуствено хранене също може да откажат водата. Затова при тях вода се предлага, но не трябва да се настоява бебето да я изпие;

- Новородените бебчета имат стомахчета с много малък обем. Те могат да приемат само 50 грама. Дори незначително количество вода ще напълни стомаха на бебето и то няма да може да приема мляко, а в първите седмици от живота си бебетата растат много интензивно и се нуждаят от мляко с високо хранително съдържание.

Въвеждане на водата след 6-месечна възраст

Специалистите казват, че всяко бебе е различно и не може да се даде точна рецепта кога да започне приемането на вода при новородено. Приблизително това става заедно с момента, когато бебето се захранва, като количеството вода трябва да е около 100 милилитра на килограм от теглото му.

Съображения за даване на вода на новородено

Бебе

Застъпниците на другата теза за даване на вода при новородено още от момента на раждането представят също свои виждания относно нуждите от вода на новородените:

- Водата е нужна още с раждането поради физиологичните особености на организма на новороденото - при бебетата се наблюдава интензивен растеж и нуждите от храна и вода са специфични и много високи, защото обмяната на водата в организма на кърмаче е 3 до 4 пъти по-бърза, отколкото на възрастния човек. Дехидратацията и обезводняването при бебетата настъпват много по-лесно, отколкото при всички други възрасти;

- Новородените дишат 40 до 60 пъти в минута срещу 15 пъти при възрастен, при което също се губят количества вода.

- Обмяната на веществата при кърмачетата е по-бърза, а бъбречната функция е още незряла, затова загубите на течност при тях се несравнимо по-големи.

- Нашата страна разполага с водни запаси с отлично качество и затова лишаването на бебетата от така нужните им водни запаси е необосновано.

Каква вода се дава на бебето?

До навършване на 1 годинка на бебето водата, която трябва да му се дава, е преварена за дезинфекция. Минерална вода на деца под 3 -годишна възраст не се дава, тъй като тя съдържа редица минерали, които претоварват бъбреците на малкото дете.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest