ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Здравословно Хранене»Колко зелен чай трябва да пиете на ден?

Колко зелен чай трябва да пиете на ден?

пиене на зелен чай
Еластични фитнес ленти с дръжки и педали + ръководство-20%
Качество без компромис:
Еластични фитнес ленти с дръжки и педали + ръководство
29.00 лв.
23.20 лв.
Виж ››

Зеленият чай е популярна напитка, която се консумира по цял свят. През последните години тя придобива популярност като здравословен вид чай.

Зеленият чай се получава от листата на растението Camellia sinensis и се предлага в няколко разновидности. Можете да му се наслаждавате като топла напитка, студен чай или дори на прах. Високото съдържание на антиоксиданти е една от ползите му за здравето.

По колко зелен чай трябва да пиете, за да се възползвате от здравословните му предимства и дали не е твърде опасна високата консумация на този чай?

Ползи за здравето от консумацията на зелен чай

Зеленият чай е богат на хранителни вещества, които имат положителен ефект върху здравето. Това включва мощни антиоксиданти, наречени катехини, които предпазват от рак. Многобройните проучвания показват, че хората, които редовно пият зелен чай, са значително по-малко склонни към ракови заболявания.

Зеленият чай намалява риска от развитие на диабет тип 2, както и на рак на гърдата и рак на простатата, които са най-често срещани заболявания при мъжете и жените.

И накрая пиенето на зелен чай може да ви помогне да отслабнете. Кофеинът и катехините, които се съдържат в зеления чай ускоряват метаболизма и помагат за горенето на мазнините. Консумацията на зелен чай може да ви помогне да изгорите допълнителни 75-100 калории на ден. В дългосрочен план това води до значително намаляване на теглото.

Като цяло хората, пиещи зелен чай са в по-добро здраве от тези, които изобщо не пият чай.

зелен чай

Ефекти от кофеина

Консумирането на твърде много кофеин може да увеличи чувството на тревожност, да пречи на съня или да причини разстройство на стомаха, а при някои хора и главоболие.

Приемането на големи количества кофеин по време на бременността може да причини вродени дефекти и да увеличи риска от аборт. Затова се препоръчва на бременните да ограничат пиенето на зелен чай.

Катехините в зеления чай могат да намалят способността при някои хора да абсорбират желязо. Консумацията на катехини в голямо количество е възможно да предизвика желязодефицитна анемия. Кърмачетата, малките деца, бременните жени и тези, които са подложени на диализа са с повишен риск от недостиг на желязо.

Катехините могат да повлияят на ефекта на някои лекарства, като намалят тяхното действие.

Токсичните ефекти са най-чести, когато хората приемат добавки от зелен чай, които имат много повече катехини, отколкото самият зелен чай.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest