ezine.bg»Статии»За Дома»Двор и Градина»Грижа за розите: Кога и как да ги полиме?

Грижа за розите: Кога и как да ги полиме?

Рози
Метален кухненски стелаж с колелца - голям 34см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Метален кухненски стелаж с колелца - голям 34см
35.00 лв.
Виж ››

Розите са изключително красиви - разноцветни, уханни и много нежни цветя. Те правят всеки дом красив и придават стил на всеки интериор. Без тях градината просто не е същата! Затова са от най-предпочитаните видове цветя за отглеждане в домашни условия и в градината.

Да украсиш дома или градината си с розови храсти, или саксии с розови насаждения, които да привличат вниманието, не е лесно, тъй като тези цветя са от трудните за отглеждане. Да, необходима е грижа за розите!

Много важен момент за тяхното опазване е напояването. Трябва да се познават и спазват всички правила за поливане на рози в зависимост от вида, мястото на отглеждане, сезона и дори особеностите на времето в момента.

Най-общо разликите в поливане на рози се отчитат според мястото, където ще се отглеждат - в градината, или в домашни условия.

Поливане на градински рози

Розите се нуждаят от вода в дълбочина поради дълбоката си коренова система. Водата е важна, играе основна роля за обилния цъфтеж на растението. Честото поливане в малки количества на насажденията ще доведе до развитие на плитки корени, които лесно се повреждат, когато почвата отгоре се разрохва, каквито са изискванията по грижа за рози. Друга важна особеност на розите е, че не обичат студена вода. Поливането трябва да става с вода със стайна температура. Как да се извърши самото поливане на растението?

- Самото поливане се прави в дупка(яма), с дълбочина 10-15 сантиметра, която се прави около корена. След попиване на водата, дупката се засипва с пръст. Може да се направят и бразди и така да се полива;

- Когато цъфтят, розите се поливат на седмица, да десет дни, а в сухото и горещо време - на всеки три до пет дни. За поливане на рози се използват 10-15 литра вода на храстче. Най-добре е розите да се поливат привечер през лятото и сутрин през есента и зимата, но в никакъв случай през горещите часове на деня лятно време;

- Още в началото на есенния сезон поливането на рози трябва да се намали. По-обилно се поливат само тези сортове рози, които продължават да цъфтят през този сезон;

- По време на поливането трябва да се пазят листата на цветето, защото по тях се появяват тъмни петна, повяхват и накрая окапват.

Поливане на саксийни рози

Рози

Тези, които обичат царицата на розите, но нямат градина, за да насадят розови храсти, могат да отглеждат красивото цвете в саксия у дома. Така то се превръща в разкошно украшение за терасата, спалнята, кухнята или хола. Трябва обаче да се има предвид, че стайните рози са много придирчиви към условията, при които се отглеждат, особено към поливането им.

Честотата на поливане на рози от този тип и количеството вода зависят от сорта рози и фазите на вегетация. От повече вода се нуждаят розите само през лятото, През есенно-зимния сезон поливането намалява, както и при розите, отглеждани в градината.

За стайните рози важи същото, което и за градинските - те не понасят студената вода. Тя трябва да е престояла в помещението и да е със стайна температура. Не бива да се мокрят листата на розата. Полива се в основата на цветето.

За да се ориентирате дали розата има нужда от вода, или не, следете пръстта в саксиите, тя трябва да е леко влажна. Ако растението е здраво, а листата му вехнат, значи се нуждае от вода. Друг начин да се разбере, че пръстта е изсъхнала е като се провери теглото на саксията. Сухата почва е по-лека.

Изисква се голям опит, за да се определи правилно дали розата се нуждае от вода. Съветът на опитните в отглеждането на рози е да се прави проверка с почукване по саксията. Ако се чува глух звук, почвата е влажна, ако звънти - тя е пресъхнала. За да бъде правилно полято цветето, цялата пръст в саксията трябва да е влажна, а в поставката под нея да се е събрала излишната вода, която после се премахва.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest