ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Здравословно Хранене»Храни с високо съдържание на витамин Е

Храни с високо съдържание на витамин Е

витамин Е

Витамин Е е от групата витамини с антиоксидантно действие. За да функционира нормално тялото, важно значение имат нивата на витамин Е.

При недостатъчни количества от витамина организмът отслабва и става по-податлив на инфекции, страда зрението и мускулатурата.

Набавянето на витамин Е не е трудно, тъй като той се намира в повечето храни. Затова недостигът на витамин Е не е често срещано явление, освен при нарушения в абсорбирането на хранителните вещества.

Приема се, че 15 милиграма витамин Е на ден са препоръчителният дневен прием за възрастни. Някои храни, ядки и семена, както и мазнините за готвене са богати на витамин Е.

Храни, които съдържат високи стойности на витамин Е

Най-богато на витамин Е е маслото от пшеничен зародиш - 1 супена лъжица съдържа 135% от нужния дневен прием на витамин Е. Слънчогледовите семки и олиото от тях, бадемите и маслото от тях, лешниците, орехите и фъстъците са ядките, чрез които можем да си осигурим цялото необходимо ни количество за деня.

Гъшето месо, атлантическата сьомга, раците, октоподите и омарите, както и рибата треска са продукти от животински произход, които са с високо съдържание на витамин Е.

храни с витамин Е
Снимка: 1

Плодовете не са най-добрите източници на витамин Е. Те съдържат високи стойности витамин С, който взаимодейства с витамин Е като антиоксидант. Все пак витамин Е може да се осигури от авокадото, мангото, кивито, боровинките, черното френско грозде, кайсиите и малините.

Зеленчуците и продуктите от тях, които трябва да консумираме, ако се нуждаем от витамин Е, са броколи, аспержи, спанак и сладък червен пипер.

Най-богати на витамин Е храни са мазнините за готвене, особено маслото от пшенични зародиши. Само една супена лъжица е достатъчна, за да надхвърли необходимите дневни дози витамин Е.

Как да получите достатъчни дози витамин Е?

Всички храни са богати на този витамин и хората си го набавят сравнително лесно. Обаче при нарушения в абсорбиране на мазнини, както и заболявания като кистозна фиброза и чернодробни заболявания могат да доведат до недостиг на витамин Е с времето. Затова трябва да се съблюдава диетата да съдържа достатъчно храни, богати на витамин Е.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest