ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Здравословно Хранене»Храните, които съдържат прекалено много захар

Храните, които съдържат прекалено много захар

Много захар

Прекалено много захар в храната е сред най-значителните рискове за здравето ни. Съществуват безброй вреди от захар. Когато е в завишени дози, тя пречи на организма, а освен това има пристрастяващ ефект. Поради това много хора срещат сериозни трудности в стремежа си да намалят приема на захарта. Сладостта на храните, надвишаващи нормалните количества, много често е скрита под други вкусове и е трудно да се забележи. Вижте в следващите редове храните, които съдържат прекалено много захар.

Плодово мляко

Плодово мляко
Снимка: Наталия Петрова

Дори когато плодовото мляко се води обезмаслено, няма гаранция че не е вредно по отношение на захарта. При извеждането на мазнините от млякото често те се заместват от захар и в резултата на това дневните допустими количества се надвишават.

Кетчуп

Основната суровина за производството му са доматите и той съдържа витамините А и С, но пробите показват, че в една супена лъжица кетчуп се съдържа една чаена лъжичка захар, което е направо чудовищно количество. Киселият и пикантен вкус на подправката прикриват сладостта. Любителите на този сос за спагети, пици и сандвичи трябва да имат предвид, че той е от храните, които съдържат прекалено много захар.

Плодов сок

Сок

В плодовият сок се съдържат част от витамините и минералите на целия плод, а заедно с това и много захар. Освен това те са обогатени с допълнителни захари при обработката. По този начин само с една чаша сок от любимия плод можем да надхвърлим нужното ни дневно количество захар.

Полуфабрикати

Повечето инстантни напитки и полуфабрикатите са храни с много захар. А понякога към тях са добавени и изкуствени подсладители. Така дневните необходими на организма ни количества захар биват надхвърлени многократно.

Храни с изненадващо много захар

Хляб

Изненадващо е, че много захар съдържа и основна храна на българина - хлябът.

Промотираната като здравословна закуска с мюсли също може да се окаже вредна откъм въглехидратно съдържание. Има мюсли с наистина много захар в опаковката.

Сушените плодове, които възприемаме като здравословни, всъщност при обработката им са превърнати в носител на наднормени количества въглехидрати, тъй като е извлечена водата от тях, а захарите са останали.

Студеният чай се смята за освежаваща и безобидна напитка, но съдържанието на подсладители показва, че това съвсем не е така.

Това, което може да се направи, е да се четат внимателно етикетите на храните и да се следи за количествата захар, които те съдържат. Особено от хора с наднормено тегло и здравословни проблеми.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest