ezine.bg»Статии»Здраве»Народна Медицина»Лечебните свойства на червената боровинка

Лечебните свойства на червената боровинка

Червена боровинка
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
Качество без компромис:
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
34.00 лв.
Виж ››

Червената боровинка е малко и вкусно плодче с отлични хранителни качества. Съдържа белтъчини, въглехидрати, органични киселини и пектин, много полезен при лош холестерол.

Но това е само една част от всички полезни свойства на червената боровинка. Тя дава на организма ни много високи количества витамини и минерали, които са нужни на тялото.

Сред полезните вещества в червената боровинка са и бензолова киселина, минералите калий, калций, магнезий, желязо. Плодовете имат отлични лечебни качества, освен това са много дълготрайни, тъй като бензоловата киселина е естествен консервант.

Нека обаче ви запознаем малко по-подробно с лечебните свойства на червената боровинка:

Плодът на червената боровинка е известен със своите антивъзпалителните свойства. Действа и като диуретик. Успешно се използва при профилактика на онкологични заболявания. Антисептичните му качества са друго негово предимство. Заради антиревматичното си действие се препоръчва в диета при артрит и други костни заболявания в начална форма. Заради съдържанието на витамини се препоръчва при авитаминоза.

Червени боровинки в купа

Разбира се лечебните свойства на червената боровинка не се изчерпват само с това. Плодчетата са добро средство при леки форми на хипертония. Помагат при липса на апетит. Лечебните свойства на червената боровинка се използват при гастрит, подагра и проблеми с храносмилането.

Има много добър ефект при лечение на цистит и други болести на отделителната система. Плодчето е естествен антибиотик и се използва при простудни заболявания.

Боровинката е полезна и за стройна фигура. Тъй като съдържа малко калории, плодовете на червената боровинка се използват при диета за отслабване. Червените плодчета още повишават имунитета.

Може да се каже, че този плод е супер храна, което е подходящо за лечение на заболявания и проблеми на всеки орган или система в човешкото тяло. Затова влиза в състава на редица лечебни рецепти.

Лечебни рецепти с червена боровинка

Сладкиш от червена боровинка

Най-известен и най-лесен за приготвяне е чай от боровинки. Той помага на имунитета, при язва, цистит, гастрит. Плодчето се изсушава и се запарва с гореща вода. Овкусяването с мед е по-здравословно.

Сок и сироп от червена боровинка при очни болести

За приготвяне на сока се пасират 3 килограма плод с 2 литра вода. Прибавят се 2 пакета лимонтозу и престоява една нощ. Консистенцията е като на каша, тя се изстисква с помощта на марля и се прибавя захар в количество колкото е полученият сок. За консервиране се вари 5 минути, след като е пресипан в бутилки. Съхранението трябва да бъде в сухо и хладно помещение. За сироп от боровинки се пресова 2 килограм плод и се смесва със същото количество захар. Сиропът се вари на силен огън и непрекъснато се бърка. След сгъстяване се добавят 2 чаени лъжици лимонтозу. Пие се по 60 грама дневно, на два пъти. Трябва да е разреден с вода или сок. Сокът от червена боровинка е пречиства черния дроб.

При диети за отслабване 100 грама кисело мляко с плодове от червена боровинка може да замени напълно вечерята.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest