ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Тренировки»Как да се научим да караме ролери?

Как да се научим да караме ролери?

Ролери

Необходимо е да изберете точния размер за вас – много е важно ролерите да пасват точно по крака ви. Не трябва да са нито големи, нито малки. Обърнете внимание най-вече на областта около петите и пръстите. За да сте стабилни на пътя и да не се клатушкате, там не трябва да има никакво разстояние. Освен това за безопасно каране никога не забравяйте екипировката! Каска, наколенки и дори налакътници могат да ви спасят от травми, охлузвания и други проблеми при каране на ролери.

Килимът е вашето първо оръжие – за начинаещите е много важно да усетите подвижните обувки, ако за първи път се качвате на тях. В този случай, когато стъпите върху килима, той ще спре колелетата да се търкалят. Целта е да свикнете с новата си височина и да запазите равновесие. Ако не разполагате с килим, може да се хванете за един стол колкото да се научите и после вече няма да имате проблеми.

Добре е да се упражнявате в движението на краката

Когато се качите на килима, първо направете няколко крачки както с обикновени обувки. След това плъзгайте единия крак напред, докато усетите, че цялата ви тежест е паднала на него. Започнете упражнението бавно, като редувате левия и десния крак. Когато свикнете, тези движения вече ще идват от само себе си.

Никой не ви гони!

Не бързайте, когато се учите да карате ролери. Като начинаещи в началото ще се чувствате сякаш се движите като охлюв. Това обаче не е никакъв проблем, защото се свиква също както с карането на колело. Важното е да се чувствате уверени в себе си. Отпуснете се, вземете дълбоко въздух и се съсредоточете. Неусетно ще ставате все по-добри и по-добри.

Бързо в парка!

Карайте ролери в парка

Когато се почувствате готови, преминете на гладък асфалт. Той е изключително удобен за каране. Ще усетите как се плъзгате на него сякаш сте на ледена пързалка. Колелцата ще започнат да се движат все по-бързо и това ще ви вдъхне още по-голяма увереност. Имайте предвид обаче, че ако сте съвсем в началото на вашето каране на ролери, трябва да бъдете много внимателни. Колелцата може да се търкалят доста по-бързо от колкото сте очаквали, а вие да не сте готови за това.

Опитвайте нови неща

След като вече свикнете с ролерите, опитвайте нови движения на краката. Преценете кои са най-удобни за вас и кои ще ви направят по-бързи и по-стабилни.

Падайте правилно

Това разбира, се, е неизбежно при карането на ролери. Не се притеснявайте, може да се случи и на най-добрите. Важното е обаче да знаете как да паднете, за да не се нараните сериозно. Опитайте се да паднете със сгънати в коленете крака, за да се плъзнете на наколенките си. Ако обаче усетите, че падате назад, хванете коленете си и клекнете.

Научете се да спирате със спирачката

Също както и колелото, ролерите имат спирачки. Наложи ли ви се да спрете просто преместете единия си крак напред и натиснете петата надолу. Разбира се, това не е като контрата на колелото и няма да спрете моментално, но постепенно и това ще стане.

Практиката е всичко!

Всеки човек е различен и общите правила често не важат за някои групи. Карането на ролери всеки ден ще ви помогне да се упражнявате и така да намерите правилния начин за самите вас.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest