ezine.bg»Статии»За Дома»Готвене и Хранене»Здравословно ли е пърженето на пара?

Здравословно ли е пърженето на пара?

Въздушен фритюрник
Органайзер за препарати с дръжка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Органайзер за препарати с дръжка
8.70 лв.
Виж ››

Много често фритюрниците на парата се рекламират и стават популярни с философията си, че са подходящи за здравословно готвене. С тях без вина можете да се наслаждавате на любимите си пържени картофи например, и да не качвате килограми.

Според компаниите, които предлагат т.нар. въздушни фритюрници, те са най-здравословният начин да си направите пържена риба или пържени крилца. Не само не готвите с мазнина, но и самите уреди намаляват съдържанието на мазнини в храната, която готвите.

Дали обаче пърженето на пара е здравословно наистина?

Какво е въздушен фритюрник и как работи?

Уредът работи чрез циркулиране на горещ въздух около храната. Той съдържа фини маслени капки, които спомагат за хрупкавата коричка. Така приготвените ястия се предлагат за здравословни, защото имат ниско съдържание на мазнини и калории, за разлика от традиционно пържените.

Вместо продуктите ви да плуват в мазнина, пърженето във въздушен фритюрник се нуждае само от една лъжичка масло. С негова помощ готовата храна ще постигне подобен вкус и текстура на дълбоко пържените храни.

Използването на въздушен фритюрник може да ви помогне да намалите мазнините в храната

Пържене във фритюрник

По принцип винаги пържените храни съдържат по-голямо количество мазнина от тези, които са печени например. Само за сравнение пържените пилешки гърди съдържат около 30 процента повече мазнини от тези, които са приготвени на фурна.

Някои производители твърдят, че използването на въздушните фритюрници може да намали мазнината в храните до 75 процента. Това е така, защото те използват значително по-малко количество мазнина по време на готвене. Например ако рецептите за дълбоко пържени ястия изискват около 750 мл мазнина, тези които са приготвени във въздушен фритюрник се нуждаят само от 15 мл.

Едно проучване обаче доказва, че колкото и малко мазнина да използва въздушното пържене, крайният продукт е с подобен цвят и консистенция като при дълбокото пържене. Това може да се окаже сериозен проблем за вашето здраве, защото е известно, че големият прием на растителни масла причинява сърдечни заболявания.

Използването на въздушен фритюрник може да помогне при отслабване

Проучване, проведено сред около 30 хиляди възрастни испанци, показва, че прекомерното използване на пържени храни води до затлъстяване. Ако искате да редуцирате теглото си, е добре да замените дълбоко пържените храни с въздушното пържене.

Въздушните фритюрници могат да понижат образуването на вредни съединения

Традиционното пържене може да бъде опасно не само с обилното количество мазнина, което използва. То може да създаде и изключително вредни за здравето съединения като акриламид. То се образува в храни, богати на въглехидрати по време на готвене с висока температура.

Според Международната агенция за изследване на рака, акриламидът е класифициран като вероятно канцерогенен, което означава, че той може да повиши риска от рак. Тук пърженето с въздух може да помогне като намали съдържанието на това съединение в готовата храна.

Пържената с въздух храна си остава пържена

Крилца във въздушен фритюрник

Проучвания показват, че редовното хранене с пържени храни може да бъде свързано с по-висок риск за развитие на рак. Включително рак на простатата и белите дробове. Честото хранене с пържена храна се свързва и с други състояния като диабет тип 2 и високо кръвно налягане.

В заключение можем да кажем, че пърженето във въздушен фритюрник може значително да намали количеството мазнини и вредни съединения във вашия организъм. Въпреки това обаче пърженото си е пържено и ако прекалявате с него, това може да доведе до здравословни проблеми.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest