ezine.bg»Статии»Любопитно»Психология»Как да преодолеем аборта?

Как да преодолеем аборта?

Аборт

Не съществува правилен начин, по който да се чувствате след загубата на дете. След аборта в мислите на жената нахлуват куп различни емоции. Гняв, съжаление, вина и тъга, която никога няма да си отиде.

Емоционалните проблеми могат да нанесат сериозна вреда на психическото здраве на жената, претърпяла тежката загуба. Ако тя няма близки хора до себе си, които да я подкрепят или ако се налага да прекрати желана бременност, защото нейното или здравето на плода е застрашено, това може да доведе до дълбока депресия.

Клиничните психолози съветват да се отдадете на мъката. Не се опитвайте да я потискате, защото така няма как да продължите напред. Когато се наплачете и излеете мъката си, ще забележите, че добрите дни започват да идват постепенно.

Как да преодолеем аборта

Не се чувствайте виновни, ако по някаква причина се засмеете. И в най-трудните моменти от живота има смях. Той действа оздравително и трябва да се осланяте по-често на него. Също така не си мислете, че новата бременност ще замести загубата. Повярвайте, че тя е нещо съвсем ново и поради тази причина трябва да измине определено време между двете.

Не прибягвайте към лекарствата и алкохола, защото те няма да ви помогнат. Тяхното действие е моментно, а вредата, която могат да причинят на здравето ви е дори по-голяма. Останете сами със себе си и оставете скръбта да отмине от само себе си.

Останете близки със семейството и приятелите си. За тях също е много трудно да общуват с вас, защото се страхуват да не кажат или направят нещо, което може да ви засегне. Бъдете честни с тях и търсете тяхната помощ, винаги когато имате нужда от нея, защото в противен случай няма да се справите със загубата.

Един ден ще настъпи и момента на сбогуването. За да продължите живота си ще трябва да кажете сбогом. Независимо дали ще дадете име на бебето и ще се отървете от вещите, които ви напомнят за загубата, трябва да го направите. По този начин едновременно рамкирате скръбта, за да я преодолеете и поставяте препятствие, което да прескочите.

Преодоляване на аборт

Страхът от това, че ще забравите бебето си започва да нахлува с все по-бързи темпове. Когато започнете да се възстановявате ще мислите, че времето ще ви накара да забравите случилото се. Имайте предвид обаче, че връзката помежду ви вече е изградена. Това че то ви липсва физически не означава, че няма да си спомняте за него. Не се обвинявайте. Бъдете снизходителни към себе си и помнете, че времето лекува.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest