ezine.bg»Статии»Любопитно»Мотивация»Как да се справим с комплексите си

Как да се справим с комплексите си

ХрисиХриси
Новак
31416
Преодоляване на комплекси

Няма перфектни хора. Всеки си има свои особености, черти, белези, които го правят такъв, какъвто е. За съжаление, повечето от нас приемат характерностите си за комплекси, за нещо, заради което никога няма да бъдат достатъчно добри. Те не знаят, че вече са такива.

Мнозина прекарват живота си в борба с тези свои, според тях, недостатъци, отказвайки да приемат, че те са част от тях. Това би могъл да бъде сериозен проблем, влияещ върху самочувствието, самооценката, комуникацията с другите.

Можем ли да превъзмогнем комплексите си и да приемем, че те са онова нещо, което ни прави уникални и трябва да ги прегърнем, не да ги отблъскваме? Стига да открием вътрешната си сила – можем. Как да се справим с комплексите си?

Забравете какво ще кажат хората

Справяне с  комплексите

И да го мислите, и да не го мислите, те ще го кажат, а може би няма. Правете това, което ви харесва, по начин, който ви удовлетворява. Постигнатият резултат трябва да се нрави на вас, не на който и да било друг. Нямате нужда от одобрението на хората, а от подкрепата на своите близки. Ако я имате, значи имате всичко!

Обичайте себе си

Усмихване срещу комплекси

Най-клишираното, но и най-важното нещо е да обичаш първо себе си. Всеки има неща, които не харесва било то в характера или във външния си вид. Не се вглъбявайте в тях. Фокусирайте се върху добрите си качества и черти, а пък лошите може би са най-чаровното нещо у вас за някой друг... Помислете и върху това.

Приемете, че не сте перфектни

Перфекционизъм и комплекси

И няма да бъдете, защото никой не е. Хубаво би било да се справяте с всяко ново начинание безпогрешно от първия път, но дори и да допуснете грешка, не се отказвайте. Поправете я и опитайте пак. Това е пътят към постигането на мир със себе си, към това да се научите да живеете с въпросните си недостатъци.

Излезте от зоната си на комфорт

Преодоляване на комплекси

Пътят към себепознанието и себелюбието е поемането на рискове. Правете неща, които не са характерни за вас. Дори да се провалите, поне ще се опитали нещо различно. Не се страхувайте да излизате от своята зона на комфорт. По този начин ще преодолеете себе си, притесненията и тревогите си. Чувствайте се свободни да правите каквото пожелаете, защото никой не е роден научен. Открийте своите води, за някои от които ще ви помогнат точно комплексите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest